Vakwerkhuis met rode voordeur en poort

Zuid-Limburgs Vakwerk

Witte pareltjes in het groene Heuvelland

Ze liggen als witte pareltjes verspreid tussen het golvende, Zuid-Limburgse heuvellandschap: de voor Limburg kenmerkende vakwerkwoningen en vakwerkboerderijen.

Eeuwenoude bouwwerken

Tot in de vorige eeuw bouwden en onderhielden boeren deze witte huizen met houten raamwerk zelf. De bouw, waarbij het skelet is gemaakt van hout, stenen, stro en leem, was tot 1850 de normale wijze waarop men in het Heuvelland huizen bouwde. Omdat de materialen in de buurt te verkrijgen waren, was het goedkoop. Inmiddels worden al meer dan honderd jaar geen vakwerkhuizen meer nieuw gebouwd, maar wel gerenoveerd.

Wandelend door Zuid-Limburg

Wandelend door Zuid-Limburg kom je in bijna elke stad, dorp of gehucht de welbekende vakwerkhuisjes tegen. Vooral in plaatsen als Mechelen, Epen, Slenaken, Terstraten en Holset.

Op deze plekken logeer je in echte vakwerkhuizen

Wil je zelf eens verblijven in op en top Zuid-Limburgse sfeer? Dat kan natuurlijk in een van de Zuid-Limburgse vakwerkhuizen!

⟶ Blog van Wiel Beijer
Logo Visit Zuid-Limburg Een man kijkt door een oude deurpost vanuit het vakwerkhuis naar buiten

Vakwerk en het landleven van vroeger

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In dit interview vertelt Leon Einöther over de Zuid-Limburgse vakwerkhuizen.

Lees het interview met Leon!

De leukste fietsroutes langs vakwerk!

Mergelland Fietsroute

Ervaar Zuid-Limburg op zijn mooist via de Mergelland Fietsroute. Bestel deze kaart en vind eenvoudig de weg van de 3 daglussen om optimaal te genieten. Of fiets de gehele route van 155km lang.

Fietsroute Langs Zuid-Limburgse dorpjes

Verstopt tussen de heuvels van het Zuid-Limburgse Heuvelland vind je de meest pittoreske dorpjes. Je begint je 35,7 kilometer lange tocht in wielerwalhalla Valkenburg en deze route voert je door de mooiste dorpen en gehuchten van Zuid-Limburg.

Fietsroute Door Stoom en Heuvels

De fietsroute ‘Door Stoom en Heuvels’ neemt je mee op een fietstocht van 34,2 kilometer vanaf de dorpskern van Gulpen door het glooiende Heuvelland, met als denderende eindbestemming ‘stoomstadje’ Simpelveld.
Vakwerk Vakantiehuis het Beekhuys in Epen

De vakantiehuizen van Beaujean vacances

De vakantiehuizen van Beaujean vacances hebben allemaal één ding gemeen: hun fenomenale ligging midden in de natuur. Daarnaast zijn de Beaujeans - het is een familiebedrijf - ontzettend gepassioneerd over monumentaal vastgoed. Hun liefde voor vakwerkhuizen en andere monumentale huizen in Zuid-Limburg willen ze graag delen met hun gasten. Zo begint je vakantie eigenlijk al tijdens het boeken!

Lees verder

Meer over het Zuid-Limburgs landschap

Hoogstambomen in weide

Hoogstamboomgaarden

Boomgaarden met hoogstamfruitbomen bepalen al eeuwenlang het landschapsbeeld van Zuid-Limburg.

Lees verder
Maretak in landschap met gedeeltelijk bewolkte blauwe hemel

Maretakken

Alleen te bewonderen van een afstandje, want plukken mag niet.

Lees verder
Wegkruis met uitzicht over Heuvellandschap bij Camerig

Wegkruisen

Ze sieren het Zuid-Limburgse landschap: de wegkruisen die je overal terug vindt.

Lees verder

#visitzuidlimburg

Heb jij een van deze witte pareltjes gespot? Deel jouw foto met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.