10 x de diepte in via audioverhalen

Luister eens...

Sommige plekken herbergen zulke boeiende verhalen dat alleen erover lezen gewoon niet genoeg is. Met onze audioverhalen ga je kort de diepte in en ontdek je dingen over de desbetreffende plek die bijna niemand weet. De meest interessante weetjes zijn verzameld en ingesproken.

 

10 audioverhalen over bijzondere hotspots in ons Zuid-Limburgse krijtlandschap:

Ga terug in de tijd in het karakteristieke krijtlandschap van Zuid-Limburg. Nergens ter wereld is de geologische periode van het Krijt zo zichtbaar aan de oppervlakte. 

Woonden er eigenlijk mensen in de ondergrondse mergelgroeves? Met een constante temperatuur van 12 graden en een luchtvochtigheid van bijna 100% zou je denken van niet. Beluister het hele verhaal.

Het historisch centrum van Valkenburg is vrijwel helemaal opgebouwd uit goudgele kalksteen, beter bekend als mergel. Het is een goed bewaard geheim waarom Valkenburg geen vakwerkhuizen meer heeft... Beluister het fragment en ontdek het zelf!

Hoewel veel kalksteen in ondergrondse tunnels werd gewonnen, is Groeve ’t Rooth een dagbouwgroeve. Beluister het hele verhaal en ontdek de mysterieuze geschiedenis van deze enorme uitgestrekte kuil.

Aan de rand van het Geuldal ligt de Curfsgroeve, een enorme dagbouwgroeve waar ruim 70 jaar kalksteen werd gewonnen. Inmiddels is de winning gestopt met als resultaat een krater in het landschap.

De Bemelerberg is een aaneenschakeling van kleine stukken natuur die samen een gebied vormen vol zeldzame soorten en geologische verrassingen. Ontdek het zelf en beluister dit bijzondere verhaal.

Wat een fantastisch uitzicht heb je hier, vanuit de uitkijktoren op de Mescherhei. Je kijkt uit over de heuvels van Zuid-Limburg en België, een landschap dat al duizenden jaren lang aantrekkingskracht uitoefent op de mens. 

In de omgeving van de Sint-Pietersberg vind je een bolwerk van bovengrondse en ondergrondse verdediging. Onder deze bijzondere berg - wat eigenlijk geen berg is - bevinden zich zo'n 60 kilometer aan ondergrondse gangen.

Het is de enige actieve dagbouwgroeve van Nederland waar nog bouwsteen van eigen bodem vandaan komt. De Kunradersteengroeve is het hart van het Land van Kalk. Een bijzonder gebied met een vruchtbaar boerenland dat hoogwaardige streekproducten voortbrengt. 

Aan de rand van het Savelsbos ligt een plek waar de prehistorie nergens zo dichtbij voelt. De prehistorische vuursteenmijnen in Rijckholt laat sporen zien van de oudste bekende vorm van mijnbouw.

De immense kuil die bekendstaat als de ENCI-groeve is een geologisch, een industrieel én een natuurmonument. In dit bijzondere gebied sta je met je voeten op een eeuwenoude zeebodem. 

Steengoede wandel- en fietsroutes

Nieuwsgierig geworden door de bijzondere verhalen? Ga op reis door de geologische periode van het Krijt en laat je meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en ontdek het ondergrondse mysterie. 

Dit wil je weten over het bijzondere Zuid-Limburgse krijtlandschap: