Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Middeleeuwen

Kerken en kastelen reflecteren het Zuid-Limburgse leven in de duistere Middeleeuwen

In Maastricht verklapt menige gevelsteen waar en hoe de mensen leefden in de Middeleeuwen. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn in Zuid-Limburg bewaard gebleven, waaronder echte monumentale schatten zoals kastelen en kerken. Spring op je fiets en ontdek alle kastelen die Zuid-Limburg rijk tijdens een kastelenroute. Beleef een dag uit het leven van een ridder of ontdek de grote rol die de kerk speelde in het Middeleeuwse leven.

De katholieke kerk

Door de vruchtbare grond was Zuid-Limburg altijd al een aantrekkelijk leefgebied. De strategische ligging zorgde ervoor dat ook de grootmachten uit de Middeleeuwen veel interesse hadden in dit gebied. Hierdoor is er eeuwenlang af en aan gestreden om heerschappij over deze regio. Na de Romeinen is Zuid-Limburg ingenomen door Spanjaarden, Duitsers, Oostenrijkers, Fransen en uiteindelijk de Hollanders. Sporen uit de Middeleeuwen zijn vooral te vinden in forten, kastelen en kerken.

Zuid-Limburg heeft een lange tijd deel uitgemaakt van het Heilige Romeinse Rijk. Het Rooms-katholicisme is tot op de dag van vandaag de meest prominente religie. Dit is de zien in de vele Roomse bouwwerken, zoals kerken, basilieken en abdijen. Vele van deze bijzondere bouwwerken zijn bewaard gebleven en geven een kijkje in het Middeleeuwse leven in Zuid-Limburg. De pracht en praal in dit cultureel erfgoed laat je misschien denken dat de mensen genoten van welvaart, maar de vele oorlogen en politieke instabiliteit deden de regio geen goed.

Donkere tijden

Ook in Zuid-Limburg waren de Middeleeuwen donkere tijden. Voor bescherming tegen roversbendes, bokkenrijders of ander geweld, zocht je bescherming bij een leenheer. Zo mocht je binnen de stadsmuren wonen in ruil voor je diensten. Een boer leverde dan bijvoorbeeld graan aan de heer in ruil voor bescherming. Verspreid over Zuid-Limburg zijn nog resten van Middeleeuwse stadsmuren te bewonderen, zoals in Maastricht en Valkenburg. Ook de kastelen van graven en hertogen die over dit gebied geheerst hebben, zijn te bezichtigen, te bezoeken en in sommige kastelen kun je zelfs dineren of overnachten!

Ontdek het historische erfgoed van Zuid-Limburg

Kasteelruine Valkenburg

Midden in het vestingstadje Valkenburg prijkt de enige hoogteburcht van Nederland: de kasteelruïne. Informatieve modellen laten je terugreizen in de tijd. Bekijk hoe het kasteel eruit zag voordat stadhouder Willem III in de 17e eeuw besloot om de hele burcht op te blazen. Ondanks dat zorgt de ruïne voor een dramatisch middeleeuws decor en een verbluffend uitzicht over Valkenburg en het Heuvelland. Kijk jij net als in 1672 of de Franse troepen eraan komen?

Lees meer

Kasteel Hoensbroek

Kom op bezoek bij de graven en markiezen die dit kasteel bewoonden en bewaakten. In het drassige gebied waar drie beken samenkwamen, werd zeven eeuwen geleden kasteel Hoensbroek gebouwd. Naar mate de functie van het kasteel veranderde van vesting naar woning, werd het kasteel in verschillende fases verbouwd tot een klassiek plaatje uit het schoolboek met een slotgracht, torens, harnassen en tralies toe. Ontmoet de voormalige bewoners van het kasteel en ga gewapend en geheel in stijl gekleed je eigen middeleeuwse avontuur tegemoet.

Lees meer

Meer over de geschiedenis van Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website