Een interpretatie van de Cannerberg in de prehistorie

Zuid-Limburg in de prehistorie

Sporen uit de prehistorie

Op het eerste gezicht is er niet meer veel zichtbaar van de prehistorie in Zuid-Limburg. Toch zijn de sporen er wel degelijk. Hier vestigden zich in de Maasvallei de eerste boeren van Nederland en vind je het oudste industrieterrein van Nederland in de prehistorische vuursteenmijnen. Ontdek de prehistorische schatten van Zuid-Limburg te voet of op de fiets.

Het mysterie van de Bandkeramieker

Zo'n 7.000 jaar geleden gingen jagers-verzamelaars over naar een boerenbestaan. De eerste boeren van Nederland vestigden zich in de vruchtbare regio tussen het huidige Maastricht en Sittard. Archeologen noemden hen de Bandkeramiekers. Na zo'n 300 jaar verdwenen ze...

Vuursteen in Zuid-Limburg

In de Zuid-Limburgse bodem vind je een van de hardste grondsoorten ter wereld: vuursteen. In de prehistorie ontstond er een hele industrie met tientallen locaties waar vuursteen gewonnen werd. Ontdek hoe dit materiaal al sinds de prehistorie door de mens wordt gebruikt. 

Bestel in onze webshop

Fietsroute - De oerboer route

Met de twee lussen van 'De oerboer route' ontdek je in 37,5 of 49 km bekende en onbekende plekken die een link hebben met de Zuid-Limburgse oerboeren: de allereerste landbouwers van Nederland.

Langs Vuursteen in het Savelsbos

Stap in de wereld van vuursteen, een uniek materiaal dat al sinds de prehistorie door de mens wordt gebruikt. Deze vuursteenwandeling van ca. 5 kilometer leidt je door het diepe Maasdal naar het bijna 100 meter hoger gelegen plateau.
Joep Orbons poseert in een museum met een prehistorische steen in zijn hand

7000 jaar vuursteen als fundament voor vandaag

In het Zuid-Limburg Magazine lees je het verhaal van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In het interview uit het Zuid-Limburg Magazine vertelt Joep Orbons waarom de prehistorie hem zo interesseert.

Lees verder
Nieuwe Gang En Vensters in de Vuursteenmijn

Prehistorische uitjes

Treed in de voetsporen van de oerboeren! In Zuid-Limburg zijn er heel veel activiteiten te beleven en attracties en musea te bezoeken die je meenemen naar de prehistorie. 

Wandelen en fietsen in de prehistorie

Ontdek de prehistorische schatten van Zuid-Limburg te voet of op de fiets. Verschillende thematische wandel- en fietsroutes nemen je mee terug naar de tijd van de oerboeren. Onderweg leer je meer over de prehistorie in Zuid-Limburg en ontdek je welke sporen nog zichtbaar zijn. 

Duik in het verhaal van Zuid-Limburg

Magazine Zuid-Limburg lonkt

Het magazine 'Zuid-Limburg lonkt' leidt je middels 15 grote verhalen rond door Zuid-Limburg. Ontdek de regio door de ogen van locals als André Rieu, Twan Huys, Marcia Luyten en Jack Vinders. Daarbij staat het boordevol tips, routes, evenementen en meer...
Bezoeker met een VR bril in de Experience Valkenburg met op de achtergrond de Bron van Europa

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en de haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg.

Meer over de geschiedenis van deze regio

Zicht op Kasteel Hoensbroek en vijver

Middeleeuwen

Kerken en kastelen reflecteren het Zuid-Limburgse leven in de Middeleeuwen. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn bewaard gebleven, waaronder een aantal échte monumentale schatten.

Lees verder
Detail op penningen in het Nederlands Mijnmuseum Heerlen

Mijnverleden

Vandaag de dag herinneren slechts enkele monumenten aan het mijnverleden. Reden te meer om eens wat dieper te graven in de boeiende geschiedenis van de Zuid-Limburgse steenkolenwinning.

Lees verder
Toscaans landschap bij Eys

Romeinen

Tot op de dag van vandaag is het leven van de Romeinen verweven in het jouwe! Treed in de voetsporen van de Romeinen.

Lees verder