Bemelerberg (3)

Mergelroutes
dwars door het krijt­landschap

Steengoede fiets- en wandelroutes

Hoe kun je het mergellandschap nou beter ontdekken dan via een mooie wandel- of fietstocht? In Zuid-Limburg zijn er ontelbare fiets- en wandelroutes die je langs de mergelschatten voeren. Een forse klim wordt beloond met een prachtig vergezicht over de mergelwanden en heuveltoppen. Trek je wandelschoenen aan of kruip in de trappers en bekijk het landschap met eigen ogen.

Ervaar zelf het krijt-lösslandschap via deze top 5:

Wil je fietsen langs steile krijtrotswanden, wandelen door mergelgroeves of op safari met een ranger door het Land van Kalk? Het kan allemaal, daarom hebben wij alvast deze top 5 steengoede routes voor je geselecteerd!

Bestel in onze webshop

Krijtwandeling Maastricht

Op een steenworp afstand van het centrum van Maastricht sta je boven op de Sint Pietersberg. Hier start je geologische tijdreis van ca. 7 km door het Zuid-Limburgse krijtlandschap dat je in al haar facetten kunt ontdekken.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.
Wahlwiller Wijngaard

Proef de vruchtbare lössbodem via onze Routes des Vins:

De vruchtbare lössbodem van Zuid-Limburg levert veel heerlijke streekproducten op. Wandel eens een van onze Routes des Vins en proef de wijnen van de regio!

Laat je inspireren en ga op pad:

Bekijk het filmpje en laat je meevoeren door onze regio: land van Krijt, Mergel en Kalk. 

Nog veel meer steengoede routes

Ons aanbod in wandel- én fietsroutes met het mergel-thema is uitgebreid. Kies via het filter-menu een route naar je eigen wens, bij jou in de buurt. Start de route en ga direct op pad, je mobiel wijst je de weg via het real-time navigatiesysteem.

Dit wil je weten over het bijzondere Zuid-Limburgse krijtlandschap:

#steengoederoutes

Deel jouw mooiste mergelmomenten met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!