Stromende rivieren, kabbelende beekjes en bronnen

De Maas en de andere riviertjes zoals de Geul, Gulp en de Geleenbeek in Zuid-Limburg zijn zeer bepalend voor de regio. Deze rivieren hebben namelijk door de tijd de dalen geslepen, waardoor het zo herkenbare heuvellandschap van Zuid-Limburg is ontstaan. Zuid-Limburg biedt volop vertier voor echte waterratten en watersporters. Als wandelaar of fietser geniet je van de serene rust tijdens een van de mooie wandel- en fietsroutes.

Op ontdekking langs het water

Het Julianakanaal

Zuid-Limburg heeft een boeiende geschiedenis op het gebied van steenkolenwinning. De steenkool uit Zuid-Limburg hield namelijk heel Nederland warm. Het vervoer van die steenkool naar de rest van Nederland werd problematisch via de Maas, doordat dit gedeelte onbevaarbaar werd voor vrachtschepen. Vandaar dat er vanaf 1925 werd gegraven aan het Julianakanaal.

Geniet van de unieke natuur van Zuid-Limburg

Langs de Zuid-Limburgse wateren is een uniek planten- en dierenrijk ontkiemd en vind je flora en fauna, die je nergens anders in Nederland terugziet. Loop je langs een rivier, beekje of bron? Houd je ogen dan goed open op zoek naar sporen!

Ontdek deze bijzondere bronnen!

Bestel in onze webshop

Fietsen langs de Limburgse Maasroute

Daar waar de Maas Limburg binnenstroomt, verandert de internationale fietsroute EuroVelo 19 de komende 160 kilometer in de Limburgse Maasroute. Ontdek samen met deze kaart Limburg langs de Maas: van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de verrassende Maasplassen tot aan Nationaal Park De Maasduinen.

Fietsroute Tussen Geul en Maas

Ontdek het prachtige gebied rondom Valkenburg, Margraten en Eijsden per fiets. De 40,2 kilometer lange fietstocht voert je door het westelijke deel van het Heuvelland langs karakteristieke dorpjes en adembenemend natuurschoon.

Spetterende activiteiten

In Zuid-Limburg kun je terecht voor eindeloos veel waterpret. De Maas biedt volop vertier voor echte waterratten en watersporters!

⟶ Blog van Wiel Beijer

Onze 'bergen' lagen er niet altijd

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In deze longread vertelt Edmond Staal wat hem zo fascineert aan de Zuid-Limburgse rivieren, beken en bronnen. 

Lees het interview met Edmond!

Andere must see’s

En er is meer, zoveel meer wat er valt te ontdekken!