Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Molens in Zuid-Limburg

Ontdek de kracht van de natuur

Wind en water waren de beste vrienden van de molenaar. In Zuid-Limburg draait nog een groot aantal monumentale molens, zowel watermolens als windmolens. De kracht van de natuur werd via vele tandwielen en banden opgevangen en naar de zware molenstenen geleid. Zo werd onder andere van vers graan de beste bloem gemaald. Niet alleen at heel Zuid-Limburg hier brood van, maar van dit graan werd ook de Limburgse vlaai gebakken. En dat doen we eigenlijk nog steeds, ook speciaal voor jou. Dus kom proeven aan de noeste arbeid van de molenaar en geniet vooral mee van het eindresultaat!

Bijzondere molens

Pannekoekenmolen Gulpen

Genieten, binnen en buiten. Binnen in een sfeervolle ambiance, buiten op een prachtig terras met fascinerend zicht op vijver met fonteinen en het Limburgse Heuvelland. En, keuze uit meer dan 60 verschillende soorten pannenkoeken die bereid worden met ambachtelijk gemalen molenmeel. Ook de molen is te bezichtigen.

 

Lees meer

Volmolen Epen

De Volmolen in Epen was niet altijd de watergedreven graanmolen die tot op de dag van vandaag actief is. Tot in 1872 werd de molen gebruikt om wol te vervilten. De wol werd opgeruwd samen met een soort klei (volaarde), lijnzaadolie, ranzige boter, urine en water. De boter en de urine werd na gebruik geloosd in de Geul: wat moet dat gestonken hebben! De Volmolen is te bezoeken en ook een bezoek waard.

Lees meer

Standerdmolen Urmond

De Standerdmolen in Urmond is een halfgesloten windmolen uit 1805 en is ook nog steeds maalvaardig. De molen is tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in bedrijf geweest. Tot op heden is deze molen diverse malen gerestaureerd. De naam is afkomstig uit de 'standaard' - de verticale spil - die de kracht van de wieken overbrengt op de maalsteen. De molen kan op afspraak bezocht worden door groepen.

Lees meer

Water-, graan-, belt- en windmolens: in Zuid-Limburg

Fred van Kenteren
Fred van Kenteren Limburgse vlaai in Bisschopsmolen Maastricht

Zo’n stukje Limburgse vlaai smaakt nóg lekkerder als je precies ziet hoe ze het graan malen en bewerken. Dat doen ze al jaren met succes in de Bisschopsmolen te Maastricht.

Ontdek meer historisch erfgoed in Zuid-Limburg

Sinds 1974 is is de tweede zaterdag van mei "Nationale molendag". Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens te bezichtigen zijn op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd worden: van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Jaarlijks doen ruim 950 molens mee aan de Nationale Molendag en  worden gemiddeld meer dan 100.000 bezoekers ontvangen.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website