ENCI-groeve Maastricht

ENCI-groeve Maastricht

;
Lage Kanaaldijk 117
Maastricht
De ENCI-groeve is een prachtig voorbeeld van hoe een industrieel gebied is teruggegeven aan de natuur. Sinds 1926 werd er in de ENCI-groeve kalk afgegraven om er in de nabijgelegen fabrieken cement van te maken. Zo ontstond er een enorme kuil in het landschap, waarbij oudere ondergrondse mergelgroeves verdwenen. Tijdens het afgraven van de zeventig miljoen jaar oude kalk, hoofdzakelijk gevormd tijdens het tijdperk ‘Maastrichtien’, stuitten werknemers van de ENCI op bijzondere fossielen. Omdat de krijtlagen zijn ontstaan in een ondiepe subtropische zee, waren dit vooral resten van zeedieren zoals zee-egels en haaientanden. Ook zwom hier de maashagedis, ofwel de Mosasaurus. Van dit beest, één van de laatste soorten uit het tijdperk van de dinosauriërs, zijn verschillende botten teruggevonden. In het Natuurhistorisch Museum in Maastricht kun je ze bewonderen.

De ENCI, de Eerste Nederlandse Cement Industrie, was van nationaal belang. Het was negentig jaar lang een grote leverancier van kalk voor de productie van cement. Naast de winning van kalk, werd ook het halffabrikaat ‘klinker’ en het eindproduct cement gemaakt. Pas in 2018 werd de laatste kalk gewonnen. Daarna werd de groeve dankzij Natuurmonumenten herontwikkeld tot natuurgebied. Nu geniet je vanaf een spectaculair uitkijkpunt van het uitzicht over het Maasdal, de groeve en de bossen rondom. Via 215 trappen daal je af in de groeve, langs de verschillende krijtlagen terug in de tijd. Uiteindelijk wandel je over de voormalige bodem van de Krijtzee.

Openingstijden


Het wandelpad door de groeve is vanaf april tot 1 september dagelijks geopend van 8.00-20.00 uur. Van 1 september tot 1 april is de groeve geopend van 9.00-17.00 uur. Van beiden kanten, vanaf de trap einde Luikerweg en vanaf Chalet d’n Observant (Lage Kanaaldijk voorbij nummer 117) kunnen bezoekers als voetganger de groeve in. De groeve is door de hoogteverschillen niet toegankelijk voor mindervaliden. Honden zijn niet welkom in de groeve.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen
Logo Visit Zuid-Limburg ‘Ons Krijtland’

‘Ons Krijtland’

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In dit interview vertelt Pieter Caljé wat hem zo fascineert aan Zuid-Limburg. Lees je mee?
Lees verder

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!