Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Mulderplas

Schinnen

Mulderplas

Mulderplas thullerkerkweg 1Schinnen

De Mulderplas is een voormalige slikvijver van de Staatsmijn Emma en Staatsmijn Hendrik in de buurtschap Thull in de Nederlandse gemeente Schinnen. In dit moeras werd het afvalwater van beide mijnen geloosd. De oorspronkelijke Muldermolen stond op de plek waar het kolenslik geloosd werd. Dit was een moerassig gebied dat regelmatig onder water stond. Daarom werd deze molen in 1950 verplaatst naar de locatie van de huidige Muldermolen. In dit gebied stonden vroeger overal watermolens langs de Geleenbeek, maar nadat de Staatsmijnen de waterrechten hadden gekocht, raakten de meeste molens in verval, met uitzondering dus van de Muldermolen. Jarenlang, tot 1984 was dit gebied zwaar verontreinigd, en was het oppervlak rondom de vijver tot aan de nabij gelegen Geleenbeek bedekt met een dikke zwarte laag kolenslik. Na de grondige sanering die in 1984 is gestart, werd het hele gebied binnen enkele jaren omgevormd tot een natuurgebied waar tegenwoordig zeldzame vogelsoorten zoals de ijsvogel voorkomt. Ook hebben enkele zeldzame vogelsoorten hier hun broedplek.

 

Links naast de Mulderplas (vanuit de kant Schinnen gezien) ligt de Alfa Bierbrouwerij, en aan de andere kant van de Mulderplas, achter de Geleenbeek, strekt zich een moerasbos zich uit in de richting van het voormalige mijnspoor waar tot in de jaren 70 de kolentreinen reden van de Staatsmijn Emma-Hendrik naar de haven van Stein.

 

De Mulderplas is geopend in 1989 ter ere van het 45-jarige jubileum van de visvereniging! Dit is een van de twee vijvers waar de visvereniging visrecht op heeft. De Mulderplas valt nu onder Natuurmonumenten. De oppervlakte van de vijver is 2,8 Ha. groot, door een weelderige planten groei is ongeveer 2 Ha. wateroppervlak bevisbaar. De diepte varieert van ongeveer 40 cm tot 2,5 meter.

Overzicht

Adres
thullerkerkweg 1, Schinnen
Openingstijden en tarieven

NVT

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website