Heuvels in Epen met de Geul en huisjes in de verte

Epen Bronnenland

Welkom in Epen Bronnenland

Epen ligt in een prachtige omgeving met tal van bronnen en bronbeken. Het gebied heeft dan ook de hoogste dichtheid aan bronnen binnen Nederland! Het opkomende water zorgt voor bijzondere flora en fauna. Ontdek dit bijzondere gebied middels drie wandelroutes die variëren tussen de 3 en 10 kilometer. 

Een bronnenrijk gebied

Vanaf de Belgische grens (nabij Cottessen) tot aan Mechelen stromen over een afstand van nog geen 5 kilometer maar liefst 26 bronnen. Het is zeker geen toeval dat er in het Geuldal en zeker rondom Epen zoveel bronnen en bronbeken voorkomen. Dat komt door de diepe insnijding die de Geul in het Geuldal heeft gemaakt, in combinatie met de aanwezige bodemlagen in deze omgeving. De bronnen zijn er dan ook al heel lang en ontstaan of verdwijnen niet zomaar. 

Wat zijn bronnen?

Bronnen zijn plekken waar grondwater op een geconcentreerde, natuurlijke manier uit de bodem stroomt of opwelt. Dat kan ook een wat groter nat of moerassig gebiedje zijn. De bronnen vormen samen de beginpunten van een rivierstelsel.

Dit zijn de wandelingen

De meanderende Geul tussen Mechelen en Epen

Wist je dat...

Wist je dat de naam ‘Epen’ afstamt van het Germaanse woord ‘apa’ en dat betekent... rivier/stroom! Epen is dus een typische waterplaatsnaam. Dit zou erop kunnen wijzen dat de riviertjes als de Geul al eeuwenlang door Epen kabbelen. 

⟶ Blog van Wiel Beijer
Paulusbron2

Over 'wasser' in het bronnenland

Aan Wasser, wasser, isj ben van Vols moest ik denken toen ik op een zonnige dus droge dag wandelde door het bronnenland. Dat ligt niet in Vaals, maar is een gebied tussen Cottessen en Mechelen met Epen als vochtig hart. 

Lees verder

Dit vind je vast ook leuk!