Een vrouw in sportieve outfit kijkt uit over het heuvellandschap

Dutch Mountain Trail en de Seven Summits

Het berggevoel is nooit ver weg

De Dutch Mountain Trail is een ruige wandeltocht van ruim 100 km die de Seven Summits (bergtoppen) met elkaar verbindt. Loop van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht over een route waar het echte berggevoel nooit ver weg is. 'Alpen'-weides, snelstromende beken, rotswanden en natuurlijk spectaculaire vergezichten: ze zullen je uitdagen en in vervoering brengen tijdens deze trail.

Geniet van prachtige vergezichten vanaf de top

De Dutch Mountain Trail voert langs alle Seven Summits én het hoogste punt van ons land, te beginnen bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigend op de Observant in Maastricht. Vanaf de toppen kijken we uit over telkens een ander dal. Het dal van de Worm in de richting van de Eifel, het dal van de Sinselbeek als we via de Schneeberg naar de Vaalserberg lopen, de dalen van de idyllisch meanderende Gulp en Geul en tenslotte de Voerstreek en het Maasdal. Het uitzicht verrast telkens weer. De ene keer kijken we terug naar de berg waar we vandaan kwamen, de andere keer zien we het doel voor de volgende dag in de verte opdoemen.

 

Beklim de Seven Summits!

De Seven Summits zijn de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg. Zijn alle Seven Summits in één keer beklimmen een beetje te veel van het goede voor jou? Beklim ze dan allemaal apart in de spannendste rondwandelingen met de meeste bergbeleving!

Een panorama vanaf de Schneeberg

Schneeberg-route

De top van de Schneeberg ligt in Duitsland en maakt deel uit van het Plateau van Bocholtz. De Schneeberg dankt zijn naam aan de kalkgrond, die in de zomer een opvallend lichte (witte) kleur heeft in vergelijking met omringende heuvels. Tijdens de wandeling naar de top van de Schneeberg (257 meter) kom je langs oude onderdelen van de Siegfriedlinie uit de Tweede Wereldoorlog.

Een wandelpad aan de bosrand van het Bovenste bos

Hakkenberg-route

Vlakbij het meest zuidelijke punt van ons land ligt het Bovenste Bos. Op het hoogste punt (252 meter) in het Bovenste Bos komen de grenzen van Nederland, Vlaanderen en Wallonië samen. Op de heenweg ben je gefocust op het donkere woud naar de top, maar de panorama’s op de terugweg zijn adembenemend. De vakwerkhuizen in het dal maken de bergervaring compleet. 

De begroeiing op de top van de Wilhelminaberg

Wilhelminaberg-route

De Wilhelminaberg is een kunstmatige heuvel in de gemeente Landgraaf. De heuvel is ontstaan als steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina en is in de jaren 70 omgevormd tot recreatiegebied. Vanaf de top (225 meter) heb je bij helder weer uitzicht in alle windrichtingen: van Roermond tot de Eifel in Duitsland tot de Hoge Venen met het hoogste punt van België.

 

Een steile berg met heide en bomen in Noorbeek

Kattenroth-route

De Kattenroth is een bergrug die de grens vormt tussen Nederland en België. Beklim deze top (209 meter) vanaf de kerk in Noorbeek en daal af aan de zuidkant. Je voelt je er meteen in het buitenland. In de winter kunnen laaghangende mistflarden de top in nevelen hullen, maar bij goed weer kun je de hele Voerstreek overzien.

De zonsopkomst in een natuurgebied

Veilig op pad

De trail vermijdt zo veel mogelijk verharde wegen en de bewoonde wereld en is ook voor de geoefende wandelaar of trailrunner een uitdaging. Onverhard betekent in Zuid-Limburg: oneffen keien-paden en onvervalste 'pratsj' (modder). De ene keer glibberend steil bergaf door donkere wouden, de andere keer kilometers vals plat over een plateau waar de wind vrij spel heeft. We waarschuwen alvast, vat deze tocht niet te licht op.

Panorama over een vorstlandschap over Eys

Eyserbos-route

Wielrenners spreken met ontzag over deze zwaarste kuitenbijter van ons land en noemen het zonder twijfel een berg. Voor wandelaars een bijzondere verrassing, want het berggevoel is er meteen als je boven de Piepert door de bonte almwei naar boven zwoegt. Nadat je de top (197 meter) bereikt hebt, blijft de wandeling enigszins op hoogte en heb je telkens een andere blik op de berg. 

Het Mariabeeld bovenop de Gulperberg

Gulperberg-route

De Gulperberg is de meest noordelijke uitloper van het Plateau van Crapoel. Wielrenners vrezen de Gulperberg, zeker vanuit het dorp gaat het meteen gruwelijk steil omhoog, maar vanuit Partij is de berg nog verraderlijker. Vanaf het Mariamonument op de top (157 meter) heb je een magnifiek uitzicht op een on-Nederlands landschap; de Eyser Heuvelrug. Als je de rij populieren voor cipressen houdt, waan je je in Toscane. 

Een uitzicht over de ENCI groeve

D'n Observant-route

De meest westelijke top is net als de meest oostelijke top van de Seven Summits geen natuurlijke berg, maar een steenberg. De top van de Observant (157 meter) is redelijk eenvoudig te bereiken, maar met een Anstieg door de 'Verborgen Vallei' wordt het een echte expeditie. Met aan de ene kant de Maas en aan de andere kant het Albertkanaal biedt de top van d'n Observant een verrassend uitzicht naar elke windrichting. 

Bestel in onze webshop

Dutch Mountain Trail - English walking guide

This rough hike of 101 km connects the Seven Summits (hilltops) in Zuid-Limburg and can compete with a serious trail in the real mountains!

Dutch Mountain Trail Wandelgids

Deze ruige wandeltocht van 101km verbindt de Seven Summits (toppen) in Zuid-Limburg met elkaar en kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen.

Nog niet uitgewandeld?

Wandelaar onderweg in heuvellandschap met achterliggende weiden en bossen @Sandraengels73

Wandelen door de heuvels

Als je houdt van uitdaging tijdens je wandeling, dan zit je goed in Zuid-Limburg. Trek de veters van de wandelschoenen maar goed aan, want de hellingen kunnen pittig zijn. 

Twee wandelaars op de Gulperberg met achterliggend landschap

Wandelen met weidse uitzichten

De uitzichten... daarvoor kom je wandelen in Zuid-Limburg. Onze wandelroutes nemen je mee naar uitzichten die je nog niet kende. Houd je camera maar in de aanslag. 

Wandelaars in glooiend heuvellandschap met stegelke en koeien

Ontdek meer routes

Een netwerk van routes neemt je mee op avontuur door het prachtige Zuid-Limburgse landschap. Ze nemen je mee naar de mooiste plekjes, of dat nu te voet is, op de feits, of zelfs op je paard.  

#heuvelsbeklimmen

Heb je de top bereikt? Deel jouw overwinningsmoment met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.