Cover Wijngaarden Wandeling Noorbeek

Wijngaarden wandeling
Noorbeek

Wijndorp Noorbeek

Noorbeek heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een heus wijndorp met zeven wijngaarden. Tevens beschikt Noorbeek over een distilleerderij die van de druivenschillen uit verschillende wijngaarden distillaten produceert, zoals sterk water en verschillende likeuren. Jaarlijks wordt door de wijngaardeniers gezamenlijk een open dag georganiseerd waarop de wijnen en andere streekproducten geproefd en gekocht kunnen worden.

Noorbeek (Norbik) is een klein dorp in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten en is een van de zuidelijkst gelegen plaatsen van Nederland. Het telt 1.100 inwoners en is op een ‘verscholen’ manier gelegen in het dal van de Noor(beek), welke in het nabijgelegen buurtschap Wesch ontspringt. Langs de Noor ligt het natuurgebied Noordal en verder naar het zuidwesten, op Belgisch grondgebied, ligt het Altenbroek, een hellingbos. Noorbeek ligt op het plateau van Margraten, op de zuidoostflank van het dal van de Noor, de hoogte bedraagt ongeveer 150 meter.

Startpunt: Parkeerplaats Noorbeek, Burgemeester Bogmanplein.
Volg het druifsymbool langs de weg! 

Bekijk de brochure

Wijngaarden wandeling Noorbeek

Bekijk de online brochure of haal hem gratis bij een Visit Zuid-Limburg punt of bij de ondernemers in Noorbeek.

Wat kom je onderweg allemaal tegen?

Wijngaard op gen Heugde

De naam Op gen Heugde (vertaald: ‘Op de Hoogte’) verwijst naar de plaatselijke benaming en situering van de plek waar de wijngaard is aangeplant. De wijngaard is gesitueerd in de noord-oostelijke richting en de ondergrond bevat fluviaal silex en mergel, ca. 2,2 miljoen jaar geleden afgezet door de Maas. De bovengrond bevat een laag löss, die aflopend naar het dal in dikte toeneemt. De wijngaard omvat ongeveer 1350 Pinot Gris stokken. Dit edel ras heeft – als de druiven rijp zijn – een donkere schil, maar levert een droge witte wijn. Na het oogsten en de eerste vergisting wordt het sap gelagerd op roestvrij stalen vaten, waar de vergisting en de bewerking verder gaat totdat er voldoende balans is verkregen tussen de zuren en het zoet in de wijn. Het heeft een typische karakteristiek, verfrissend, met mooie zachte zuren zoals appel en perzik en de smaak is volmondig, bloemig en verrijkt door de houtlagering. 

Wijngaard Asberg 3

Wijngaard Asberg

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein Heerenhuys der Pley. De wijngaard ligt op een zuidwest gelegen helling van het bovenste deel van het Noordal in het gehucht Bergenhuizen. De naam verwijst naar een vroegere stortplaats van de resten van houtverbranding. Een uitermate geschikt terroir om mousserende wijnen te produceren. Door de keuze voor mousserende wijn wordt het wijnassortiment in Noorbeek compleet gemaakt.

Wijngaard Bergenhoezeberg

In de wijngaard wordt zoveel als mogelijk duurzaam en circulair geteeld, zo vangt de valk de muizen en wordt voor de bemesting paardenmest uit eigen stallen gebruikt. De druiven worden met de hand geplukt. De wijnstokken staan gericht op de kalkstenen en van oorsprong Romaanse Sint Brigidakerk van Noorbeek.

Loop gerust links langs de wijngaard naar boven, daar wacht een schitterend uitzicht over Noorbeek, de kerk en in de verte de Belgische Voerstreek! 

20200623 Wijndorp Noorbeek Gerlach Delissen Photography 153

Stookery Norbeeck

Stookery Norbeeck is een ambachtelijke distilleerderij die sinds 2013 gevestigd is in Noorbeek. Op een duurzame en verantwoordelijke wijze produceren zij distillaten en likeuren van regionale fruitsoorten. Het productieproces bestaat altijd uit een ruwe- en een fijne stook. Deze techniek en de vier lagen in de distilleer kolom zorgen ervoor dat alle producten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Proef het zelf!

Meer over...

De wijnen en destillaten zijn in Noorbeek verkrijgbaar bij:

  • Cadeauwinkel en Visit Zuid-Limburg servicepunt Tieske
  • Gasterij Henry VIII
  • Eetcafé d'r Pley
  • Restaurant du Nord
  • Herberg St. Brigida
  • Slagerij-Traiteur Nuijts
  • Eetcafé Tinus
⟶ Vlog van Anne
IMG 7834

Proeven van wijndorp Noorbeek

Of je nu graag een wijntje lust of niet: de Wijngaardenwandeling Noorbeek is een lust voor het oog! 

Lees er alles over!
Tieske

Tip!

Bij cadeauwinkel en Visit Zuid-Limburg Servicepunt 'Tieske' ben je aan het juiste adres voor een leuk souvenir, een lekker flesje wijn of toeristische informatie. Elly en Hub helpen je graag op weg! De brochure is hier ook gratis verkrijgbaar.