Uitzicht over wijngaard het Mheerelindje en de heuvels rondom Noorbeek

Wijngaarden wandeling
Noorbeek

Wijndorp Noorbeek

Noorbeek heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een heus wijndorp met zeven wijngaarden. Tevens beschikt Noorbeek over een distilleerderij die van de druivenschillen uit verschillende wijngaarden distillaten produceert, zoals sterk water en verschillende likeuren. Jaarlijks wordt door de wijngaardeniers gezamenlijk een open dag georganiseerd waarop de wijnen en andere streekproducten geproefd en gekocht kunnen worden.

Noorbeek (Norbik) is een klein dorp in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten en is een van de zuidelijkst gelegen plaatsen van Nederland. Het telt 1.100 inwoners en is op een ‘verscholen’ manier gelegen in het dal van de Noor(beek), welke in het nabijgelegen buurtschap Wesch ontspringt. Langs de Noor ligt het natuurgebied Noordal en verder naar het zuidwesten, op Belgisch grondgebied, ligt het Altenbroek, een hellingbos. Noorbeek ligt op het plateau van Margraten, op de zuidoostflank van het dal van de Noor, de hoogte bedraagt ongeveer 150 meter.

Startpunt: Parkeerplaats Noorbeek, Burgemeester Bogmanplein.
Volg het druifsymbool langs de weg! 

Bekijk de brochure

Wijngaarden wandeling Noorbeek

Bekijk de online brochure of haal hem gratis bij een Visit Zuid-Limburg punt of bij de ondernemers in Noorbeek.

Wat kom je onderweg allemaal tegen?

De aanplant van de wijnstokken bij de Vroelenderhaag

Wijngaard Vroelenderhaag

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein Mergelsberg en is aangeplant in het voorjaar van 2020. De wijngaard Vroelenderhaag heeft 1000 stokken Pinot Noir, 500 stokken Merlot en 500 stokken Cabernet die samen ongeveer 3000 kilogram blauwe druiven opleveren. Hiervan worden ongeveer 2250 flessen rode wijn geproduceerd. Voorts zijn 400 stokken Sauvignon Blanc en 400 stokken Semillon druiven aangeplant, goed voor ongeveer 750 flessen witte wijn.

Een hekwerk met de naam Wijngaard Chritièn en daarachter de jonge aanplant

Wijngaard Chritièn

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein Heerenhuys der Pley. De wijngaard is gesitueerd aan een open, aflopend terrein in het Noordal. De naam Chritièn verwijst naar de naam van de vader van Pierre Gubbels. In 2018 zijn hier, op een bodem van löss, 300 Chardonnay stokken aangeplant. De Chardonnay Chritièn is een volmondige wijn met een fijn aroma van citrusvruchten. De bewerking vindt deels mechanisch, deels handmatig plaats en de opbrengst van de wijngaard bedraagt ongeveer 150 flessen. 

De wijnranken van Wijngaard Op Gen Heugde vanuit de lucht

Wijngaard op gen Heugde

In 2004 werd de wijngaard aangeplant door de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek. De exploitatie van de wijngaard is in 2020 overgenomen door Wijndomein Heerenhuys der Pley. De naam Op gen Heugde (vertaald: ‘Op de Hoogte’) verwijst naar de plaatselijke situering van de plek waar de wijngaard is aangeplant. De wijngaard omvat ongeveer 1350 Pinot Gris stokken. Dit edel ras levert een droge witte wijn.

De jonge aanplant van Wijngaard Asberg vanuit de lucht

Wijngaard Asberg

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein Heerenhuys der Pley. De wijngaard ligt op een zuidwest gelegen helling van het bovenste deel van het Noordal in het gehucht Bergenhuizen. De naam verwijst naar een vroegere stortplaats van de resten van houtverbranding. Een uitermate geschikt terroir om mousserende wijnen te produceren. Door de keuze voor mousserende wijn wordt het wijnassortiment in Noorbeek compleet gemaakt.

Proeven van wijndorp Noorbeek

Of je nu een wijntje lust of niet: de Wijngaardenwandeling Noorbeek is een lust voor het oog!

Groene wijnbladeren in wijndorp Noorbeek

Wijngaard Mheerelindje

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein Mergelsberg. De wijngaard is gesitueerd op een zuidhelling van het Noordal, halverwege de helling Mheerelindje. In 2012 zijn de edele rassen Pinot Noir, de Merlot en de Cabernet Sauvignon aangeplant, totaal ongeveer 750 stokken. De wijngaard wordt mechanisch bewerkt, het snoeien en het oogsten wordt handmatig gedaan. De opbrengst van de wijngaard bedraagt ongeveer 1.000 flessen.

De steil aflopende wijnranken van wijngaard Noordal in Noorbeek

Wijngaard Noordal

Deze wijngaard is gesitueerd op een zuidhelling van het Noordal halverwege het Mheerelindje. In 2009 zijn 800 Chardonnay stokken aangeplant door Pierre Gubbels. De Chardonnay Noordal is een volmondige wijn, met een verrijkend smaakgevoel door smaken als citrus en lychee. De bewerking vindt deels mechanisch en deels handmatig plaats. De opbrengst van de wijngaard bedraagt ongeveer 600 flessen. De speciale ligging van deze wijngaard zorgt voor veel zonuren en warmte, die door de kalksteen ondergrond lang wordt vastgehouden.

Jonge aanplant van wijngaard Bergenhoezeberg met uitzicht over het dal in Noorbeek

Wijngaard Bergen­hoezeberg

Wijngaard Bergenhoezeberg is in het voorjaar van 2019 aangeplant op de zuidhelling van het Noordal. De zussen Ellen en Vera Huls, verenigd onder de naam Les Dames et du Vin, hebben dit perceel in 2010 gekocht om er jonge paarden op te laten grazen. De bijzondere voedingsbodem vormt nu het excellente terroir voor de wijnbouw. De keuze viel op de Merlot-druif. Er zijn 700 stokken aangeplant. 

De vaten van Stoockery Noorbeek

Stookery Norbeeck

Stookery Norbeeck is een ambachtelijke distilleerderij die sinds 2013 gevestigd is in Noorbeek. Op een duurzame en verantwoordelijke wijze produceren zij distillaten en likeuren van regionale fruitsoorten. Het productieproces bestaat altijd uit een ruwe- en een fijne stook. Deze techniek en de vier lagen in de distilleer kolom zorgen ervoor dat alle producten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Proef het zelf!

Lees verder

Meer over...

De wijnen en destillaten zijn in Noorbeek verkrijgbaar bij:

  • Cadeauwinkel en Visit Zuid-Limburg servicepunt Tieske
  • Gasterij Henry VIII
  • Eetcafé d'r Pley
  • Restaurant du Nord
  • Slagerij-Traiteur Nuijts
  • Eetcafé Tinus
Een mevrouw staat achter de bali bij servicepunt Tieske in Noorbeek

Tip!

Bij cadeauwinkel en Visit Zuid-Limburg Servicepunt 'Tieske' ben je aan het juiste adres voor een leuk souvenir, een lekker flesje wijn of toeristische informatie. Elly en Hub helpen je graag op weg! De brochure is hier ook gratis verkrijgbaar. 

Lees verder

Dit vind je vast ook leuk!

Een wijnbord van Route des Vins met uitzicht over de gele wijnranken in de herfst en de heuvels

Wijnroutes

In Zuid-Limburg vind je meer bewegwijzerde wijnroutes. Kies je route, volg het druifsymbool langs de weg, leer en geniet! 

Bloemen in berm langs onverharde veldweg

Zet je kunstenaarsbril op

Stap in de inspirerende wereld van Sjef Hutschemakers. Volg de fietsroute van 35 km en bewonder de landschappen.

Oude zwart wit foto van Kapelaan Odekerke die nadenkend iets opschrijft (Dagboek van een Herdershond)

Dagboek van een herdershond

Dagboek van een herdershond is terug! Beleef de nostalgie met een route langs de opnamelocaties.