Proeven van een wijndorp

Wijngaardenwandeling Noorbeek

Of je nu graag een wijntje lust of niet: deze wandelroute is een lust voor het oog. Jenneke is zelf even met vakantie dus dit keer mag haar collega Anne de route gaan verkennen. Langs zeven wijngaarden en door het pittoreske Noorbeek in Eijsden-Margraten is deze route van acht kilometer uitdagend en afwisselend. Omdat Noorbeek gelegen is in een dal kom je aardig wat heuvels tegen tijdens je wandeling, maar die zijn het beklimmen meer dan waard. De uitzichten aan de top zijn echt fotowaardige Limburgse landschappen.

Bekijk de vlog!

Eerst haal ik het informatieboekje over de route bij VVV-servicepunt Tieske. De wandeling begint op de ruime parkeerplaats op het Burgemeester Bogmanplein. Daar vind je het eerste informatiebord, en kun je kiezen in welke richting je de route wilt lopen. De route is aangeduid met bordjes met, natuurlijk, een druiventros. Voor het extra gemak kun je hem ook downloaden op de RouteYou app.

De eerste wijngaard die we passeren is de Vroelenderhaag, die pas begin 2020 werd aangeplant. Nog geen druif in zicht dus. De tweede is wel al in volle gang, en de naam ‘Op gen Heugde’ zegt het al: we worden op mooie vergezichten getrakteerd. Onderweg naar Wijngaard Chritièn kom ik wat echte Limburgse wildlife tegen (koetjes dus). Vervolgens is het genieten van de leuke gehuchtjes die ik onderweg tegenkom, met authentieke vakwerkhuisjes en oude boerderijen.

 

In wijngaard Noordal zijn plukkers druk in de weer. Heb ik even geluk, want nu krijg ik wat inside-informatie van Pierre Gubbels van Wijndomein Heerenhuis d’r Pley, dat meerdere wijngaarden in het dorp beheert. De Chardonnay druiven worden nu voorgeplukt om ruimte te maken voor de tweede oogst over een maand. Ik mag proeven en de druifjes zijn heerlijk zoet.

Na het zien van al die wijngaarden kan een lekker Noorbeeks wijntje natuurlijk niet ontbreken. Aan het eind van de route kom ik langs Herberg Sint Brigida waar ik een fijn plekje op het tuinterras kies. Waardin Brigitte raadt me een Noorbeekse rode wijn aan, een pinot noir gemaakt van druiven waar ik zojuist nog langs liep. Dat is nog eens lokale ondernemers ondersteunen. Proost!

Liefs, Anne