Groene 2CV met uitkijk op Heuvelland

Mergelland
Autoroute

De mooiste autoroute van Nederland

Welkom op de oudste, bekendste en meest geliefde autoroute van Nederland!


De Mergellandroute is 110 kilometer rijplezier met ongeëvenaarde uitzichten over het Heuvelland. Je rijdt door haarspeldbochten en holle wegen en langs sprookjesachtige kastelen en vakwerkhuizen. Neem een pauze in het groen of op een terras in één van de idyllische dorpjes.

Wat is er allemaal te zien langs de Mergellandroute?

3 grenspalen bij elkaar

Drielandenpunt

Met 322,5 meter boven NAP vormt de Vaalserberg het letterlijke hoogtepunt van Nederland. Even verderop grenzen Nederland, Duitsland én België op één punt: een must see.

Aanzicht richting altaar Klooster Wittem

Klooster Wittem

Kom je een kaarsje opsteken onder de sterrenhemel van de prachtige kapel van Klooster Wittem? Ook de kerk is een plek van stilte en rust.

Stroomtrein raast door Zuid-Limburgs bloesem landschap

Miljoenenlijn

Op speciale rijdagen tuft het oude stoomtreintje over de Miljoenenlijn, een stuk spoorweg uit 1925 voor het vervoer van steenkool dwars door het Heuvelland.

Uitzichtsplatform bij Mesch in de avonduren

Uitkijktoren Mesch

Na negen meter trap op, zie je het landschap nóg beter dan uit je autoraam. De locatie van de uitkijktoren herinnert aan prehistorische rendierjagers die deze plek als uitzichtpunt gebruikten.

Luchtfoto van watertoren in Schimmert

Watertoren Schimmert

Met 38 meter hoogte torent de Reus van Schimmert uit over het hoogste punt van het plateau, een echte eyecatcher!

Mergelrots op Bemelerberg

Wist je dat...

In Zuid-Limburg kalksteen aan de oppervlakte komt? Zo kreeg een gedeelte de naam Mergelland. Mergel is de bekendste kalksteen: een zachte, gele steen gevormd door miljoenen jaren druk op kalkskeletjes van prehistorische zeedieren

Eten, drinken en slapen langs de route

Mensen zitten aan lange houten tafels op banken in de tuin van Brouwlokaal Gulpener

Gulpener Bierbrouwerij

Kom langs voor een rondleiding door de Gulpener Bierbrouwerij en geniet van één van onze 16 speciaalbieren van tap in het BrouwLokaal of in onze Biergarten!

De toegangspoort met ijsje en welkomsborden bij Herberg de Bernardushoeve

Herberg de Bernardushoeve

De Bernardushoeve, gelegen aan de Mergellandroute, is een historische dubbele carréboerderij met een mooi panoramaterras, dat bij slecht weer overkapt is en bij mooi weer open staat.

Chique wit hotel met een tuin ervoor incl. terras, grasveld en ronde vijver.

Bilderberg Kasteel Vaalsbroek

Even heerlijk tot rust komen op het Landgoed van Bilderberg Kasteel Vaalsbroek. Kom genieten tijdens de Mergellandroute op het hopelijk zonovergoten terras aan de prachtige Kasteelvijver op het Landgoed van Kasteel Vaalsbroek. 

Mensen op terras onder parasol bij Muldermolen

De Muldermolen

Midden in het prachtige natuurgebied rondom de Mulderplas, dat onderdeel is van het Geleenbeekdal, bevindt zich sinds enkele jaren Brasserie De Muldermolen

Volg de welbekende ANWB-bordjes

De navigatie kan uitblijven (beloofd!). Al sinds 1960 volg je deze bordjes voor een zorgeloze vakantiedag of koop de kaart die ervoor zorgt dat je weet waar je rijdt. 

Geboden van de Mergellandroute

  • Volg de route
  • Rij voorzichtig
  • Wees een heer in het verkeer
  • Laat geen spoor achter
  • Houd je ogen op de weg

Nog meer moois langs de route

Aanzicht van Kasteel Eijsden

Kastelen

Zuid-Limburg is het land van kastelen. Talloze kastelen passeer je dan ook onderweg. Verwoest, verbouwd, verbrand en gerenoveerd: de kastelen verklappen een indrukwekkende geschiedenis. Stap uit en neem een kijkje!

Straatje met vakwerkhuis

Typisch Zuid-Limburg

Unieke landschapselementen vind je hier overal: naast de welbekende heuvels moet je eens letten op de vele wegkruisen, vakwerkhuizen, holle wegen, fruit- en wijngaarden langs de route. 

Vrouw zittende op picknickdeken met achterliggend heuvellandschap

Picknickplekken

Zie je het al voor je? Even uitstappen en jij met je lief of je gezin op een kleedje of bankje middenin de natuur, al smullend van wat (eigen gemaakt of vers gekocht) lekkers. Dit zijn dé 10 picknickplekken met alles erop en eraan!

Bestel in onze webshop

Auto Mergellandroute Zuid-Limburg

Eén van de meest geliefde autoroutes van Nederland is de Mergellandroute. Hij leidt je over de heuvels, langs kastelen en boerderijen en door de meest pittoreske dorpjes van Zuid-Limburg.

#mergellandroute

Deel jouw mooiste moment op de route met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.