Stap voorbereid op je mountainbike

Classificatie

MOZL, stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg, bracht samen met haar leden en vrijwilligers een classificatie aan binnen de verschillende mountainbikeroutes. Zo is het makkelijker een route te kiezen die bij jou past. Er zijn vier zwaartes, aangeduid met verschillende kleuren.

Groen: MTB-route

Geschikt voor beginnende mountainbikers en voor gravelers.

Blauw: MTB-route

Route bestemd voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.

Rood: MTB-route

Technische route bestemd voor geoefende mountainbikers

Zwart: XC-route

Zeer technische routes, bestemd voor technisch geoefende mountainbikers.

Informatie & routes

Uitzoeken welke mountainbikeroute in Zuid-Limburg je gaat nemen, is ultieme voorpret. Er zijn 21 routes van alle soorten en maten waaruit je kunt kiezen. Lange routes, kort-maar-krachtige, met flink wat hoogtemeters of bijna zonder, zwaar technisch of voor beginners…

Bij de aangegeven startpunten is er parkeergelegenheid en staat er een informatiebord met de mountainbikeroutes in de omgeving. Dat is handig, maar je kunt in principe overal op de route starten. De internationale aanduiding van een driehoekje met twee bolletjes eronder op een witte of gele achtergrond, geeft de route en de richting aan.

Be nice and say hi

In Zuid-Limburg nodigen we je van harte uit om je te houden aan de IMBA-gedragsregels. Graag herinneren we je aan die zes geboden. En wij zouden hieraan toe willen voegen: draag je helm, gebruik je fietsbel en mijd drukte. Enne... als we je tegenkomen zullen we je groeten met "hoije!".

IMBA-gedragsregels

  • Rij alleen op toegestane wegen en paden.
  • Laat geen spoor achter (alleen bandensporen).
  • Houd je fiets altijd onder controle.
  • Geef andere recreanten voorrang.
  • Laat geen dieren schrikken, respecteer de natuur.
  • Denk vooruit.

#samenopweg

Wat doe je als wielrenner als je langs een groep wandelaars fietst? #samenopweg zet zich in om Zuid-Limburg leefbaar te houden voor zowel toeristen als bewoners. Ontdek wat jij kan doen om een positieve invloed achter te laten op het wonen, werken en recreëren in de regio. Weet jij hoe je je steentje kan bijdragen?

Steun het mtb-routenetwerk

Zo’n mooi routenetwerk in stand houden, dat is keihard werken. Dat gebeurt onder meer door een heel leger aan vrijwilligers, zeker zo’n 300. Wil je hen een hart onder de riem steken en je dankbaarheid tonen voor het gebruikmaken van de routes?  Koop dan een MTB-Card Zuid-Limburg.

Wie is MOZL?

Alle Zuid-Limburgse mountainbikers hebben zich verenigd in Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL). Deze groep van vrijwilligers en verenigingen zetten zich in om het mountainbiken op de kaart te zetten in de regio. Check hun site voor nieuws, projecten, de MTB-card en wetenswaardigheden. 

Je bent meer dan welkom om gebruik te maken van de mountainbikeroutes in Zuid-Limburg. Het rijden over deze routes is geheel op eigen risico. Hoewel we ons uiterste best doen om de routes te onderhouden, zijn terreineigenaren, Visit Zuid-Limburg en/of MOZL niet aansprakelijk voor ongevallen, schade of andere gevolgen van de toestand en bewegwijzering van de mountainbikeroutes.

Wij wensen je een veilige en plezierige rit!