Wandelaars langs weg vanaf veld met zonsondergang

Camini’s in Zuid-Limburg

Een camino voor één dag

Een camini is een ‘mini camino’, oftewel een heel korte pelgrimservaring. Omdat niet iedereen weken of zelfs maanden vrij kan nemen om naar Spanje te wandelen en we jullie toch graag de camino laten ervaren in ons Zuid-Limburgse landschap, zijn er de 11 camini’s. Deze pelgrimswandelingen liggen allemaal langs de originele Jacobsroute en zijn doormiddel van spreuken en opdrachten speciaal ingericht op bezinning en bewustwording, net als wanneer je naar Santiago zou lopen. Wandel, geniet en bezin in Zuid-Limburg!

Waarom 11 routes?

Wie een stuk van het Jacobspad loopt, voelt zich wellicht verbonden met religie en/of spiritualiteit in de breedste zin van het woord. Het getal 11 is een zogenaamd meestergetal. Meestergetallen zijn bijzondere getallen waarvan wordt gezegd dat ze je levenspad kunnen beïnvloeden, volgens de wetenschap van de getallenleer. Ieder cijfer bevat volgens de oude Egyptenaren een energetische kracht. Zo zou het getal 11 gaan over dicht bij jezelf blijven en het volgen van de intuïtie. Dit is precies waar we je toe willen inspireren met deze camini’s.

Verzamel de camini's

Loop je als pelgrim over de echte Camino, dan verzamel je stempels in je pelgrimspaspoort. Waan jezelf een echte pelgrim en verzamel de korte Camini's: voor elke Camini in Zuid-Limburg is één stempel te verkrijgen. Deze kun je laten verzilveren op het stempelblad in het boekje 'Bezin in Zuid-Limburg'. Haal hem in de Visit Zuid-Limburg Shops of bestel hem hieronder online!

Bestel in onze webshop

Bezin in Zuid-Limburg

Deze brochure helpt je bij het beleven van de religieuze en spirituele kant van Zuid-Limburg. Ontdek bijzondere plekken, wonderlijke gebeurtenissen en typisch Zuid-Limburgse tradities.

Alle stempels in the pocket?

Heb je alle routes gelopen? We vinden dit een topprestatie! Op vertoon van je volle stempelkaart krijg je daarom bij één van de Visit Zuid-Limburg Shops in Valkenburg, Heerlen, Sittard of Gulpen een cadeautje! 

11x op weg naar bezinning

Wegkruis in Camerig met achterliggend heuvellandschap met dorp

Sieraden in het landschap

Langs wegen en paden, overal in Zuid-Limburg kom je ze tegen: wegkruisen. Deze kleine monumenten zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof. Met elk hun eigen unieke verhaal.

Schinveldse Bossen Lichtinval Bos

Shhtt, de natuur slaapt

Stil was nog nooit zo bijzonder. Even aandacht voor jou en de natuur zonder afleidingen. Deze stiltegebieden zorgen voor de energieboost die je nodig hebt.

Ober die tafel indekt van Kruisheren restaurant met grote glas in lood ramen op de achtergrond in Maastricht

Religieus én bourgondisch

Eten in bijzondere sferen tijdens je camini? Verschillende restaurants verbinden het religieuze verleden met de bourgondische sferen waar de regio zo rijk aan is. 

⟶ Vlog van Jenneke
Jenneke en Celine zitten op een bankje met 1,5 meter afstand met op de achtergrond de zuid-limburgse heuvels

Bewandel een van de Camini's!

Een camini is een ‘mini camino’, oftewel een heel korte pelgrimservaring. Omdat niet iedereen weken of zelfs maanden vrij kan nemen om naar Spanje te wandelen en we jullie toch graag de camino laten ervaren in ons Zuid-Limburgse landschap, zijn er de 11 camini’s.

Lees verder

#mijncamini

Ga je op pad langs een van de camini's? Deel bijzondere plekken en momenten met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!