Felle zon schijnt door een boom staande in een grasveld waar een wandelaar passeert in het Ingendael

De Route van de Overgave

Een uitdaging voor je zintuigen

Wandel je tussen Houthem en Valkenburg, dan waan je je even in een heel andere wereld, waar de Geul door het dal meandert, de vlinders tussen de grote variatie aan planten fladderen en Château St. Gerlach zijn adellijke klasse uitstraalt. In deze wereld van Buitengoed Geul & Maas nuttig je je maaltijd onderweg in een van de vele gezellige kroegjes of langs de rivier. Je komt aan in de streek bij het houten stationsgebouw van Houthem-St. Gerlach en dan kan de route van de overgave beginnen. Tijdens deze route zul je namelijk vaak het riviertje de Geul tegenkomen. En als er iets is dat je herinnert aan overgave, dan zijn het de bladeren wel die zich mee laten voeren door de stroom van dit water. Waar probeer jij nog controle over te hebben?

Een huiskamer met lederen bekleding en een open haard

Stempelplek: Burgemeester Quicx Coffee & More

Na een dag wandelen geniet je in deze gezellige huiskamer in de kasteelhoeve op het landgoed van Château St. Gerlach van heerlijke gerechten, een goed glas wijn of bier. Zak weg in de comfortabele stoelen, verzink in je gedachten of ga juist een goed gesprek met iemand aan. Vergeet niet om je stempelkaart te laten afstempelen! 

Lees verder

Bezinning

Moeite hebben met het loslaten van controle, zodat je door de stroom van het leven wordt meegevoerd zoals dat blaadje in het water, kan betekenen dat je onvoldoende vertrouwen hebt in een goede afloop.

Waarin heb jij nog onvoldoende vertrouwen? Je kunt deze vraag ook anders aan jezelf stellen: wat kan er gebeuren als je de controle loslaat? Waar ben je bang voor? Dat kunnen verschillende thema’s zijn zoals bijvoorbeeld angst om niet meer aardig gevonden te worden of angst voor onvoldoende inkomsten. Wat is het voor jou?

Natuur

Tijdens deze route zul je vaak het riviertje de Geul kunnen zien en horen. De Geul ontspringt in België en mondt uiteindelijk uit in de Maas. De stroom van de Geul vervolgt zijn weg. Al eeuwen lang. Elke dag weer opnieuw. Wat er ook gebeurt in de wereld, onophoudelijk en nergens door gehinderd. Als je vlak langs het riviertje loopt, neem dan een paar keer een moment om stil te staan, de stroom met je ogen te volgen en je gedachten te laten voor wat ze zijn. Houd je aandacht bij de stroom van de Geul. Hoor het geluid van het kabbelende water en kijk naar hoe het water stroomt.

Spreuk voor onderweg

‘Als je niet meer kunt, ben je misschien op het punt van overgave beland.’

Heb je ook van die momenten in je leven gehad? Dat je het allemaal niet meer wist? En ineens was daar een moment van acceptatie van alles en met die acceptatie kwam er rust van binnen. Rust in het niet meer weten. Precies dat is een moment van overgave.

Even helemaal in het nu

Ga onderweg ergens zitten en sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling. Volg je in- en uitademing een aantal keer en ga dan, nog steeds met je ogen dicht, met je aandacht naar je lichaam. Je begint bij je voeten. Hoe voelen je voeten op dat moment? Ga daarna met je aandacht naar je benen. Hoe voelen je benen? Daarna naar je buik. Hoe voelt het daar? Ga naar je borstgebied, je hele rug, je schouders en je nek, je armen, je hoofd en je gezicht. Zo raak je met je aandacht elk deel van je lichaam aan. Nieuwsgierig naar hoe je lichaam voelt, zonder verwachtingen of eisen.

Als je deze oefening afsluit, voelt je lichaam anders aan dan toen je deze oefening begon? En wat ben je op reis door je lichaam allemaal tegengekomen? Heb je gevoeld dat je ergens heel gespannen was of juist heel erg ontspannen?

Wat zie je in de lucht?

Grote vogels met brede vleugels, zoals roofvogels, gebruiken thermiek. Dat is door zonnewarmte opstijgende lucht. Ze laten zich door de warme, opstijgende lucht optillen. En klimmen al cirkelend omhoog. Kijk vandaag ook eens vaker omhoog naar roofvogels. Welke vliegbewegingen maken ze? Blijven ze op een plek hangen of vliegen ze verder weg?

Stof tot nadenken

“Laat je de controle varen, dan kunnen er wonderlijke dingen gebeuren.” Kirsten Neff

Wat voor wonderlijks is er in je leven gebeurd toen je de controle losliet?

Toppers die je niet wilt missen!

Interieur van de Sint Gerlachuskerk met het doopvont op de voorgrond

Sint Gerlachuskerk

Op de plek waar nu de Sint Gerlachuskerk staat, woonde ooit de Heilige Gerlach van Houthem-Sint Gerlach. Na zijn dood zouden er wonderen gebeuren bij zijn graf, waardoor mensen de grond van het graf begonnen mee te nemen. Heb je een handje nodig voor onderweg? Je vindt het gewijde zand onder de tombe. 

Lees verder
Refugio in Houthem buitenkant gebouw

Refugio Houthem-Sint Gerlach

Pelgrims opgelet! Onderweg naar Santiago de Compostela? Op vertoon van je pelgrimspaspoort kun je een nachtje blijven slapen in de 'refugio' (pelgrimsonderkomen) van Houthem-St. Gerlach. 

Lees verder
Personen met kaarsjes tijdens een rondleiding door de Romeinse Katakomben in Valkenburg

Museum Romeinse Katakomben

Een bijzondere bezienswaardigheid die je zeker niet wilt missen, is Museum Romeinse Katakomben. Dit is een perfecte replica van (delen van) de katakomben in Rome. Dwalend door de onderaardse mergelgangen ontdek je heet Rome uit de derde en vierde eeuw. 

Lees verder

#bezininzuidlimburg

Heb jij je al durven over te geven? Laat ons weten wat voor wonderlijks er is gebeurd via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg!