Wegkruis in Camerig met achterliggend heuvellandschap met dorp

Sieraden in het Zuid-Limburgse landschap

Wegkruisen met rijke historie

De wegkruisen in Limburg zijn de sieraden van ons landschap. Langs wegen en paden, tegen huizen of midden in het landschap, overal kom je ze tegen als je erop let. Deze kleine monumenten zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof. Met elk hun eigen unieke verhaal. Ontdek ze allemaal!

Rustpunt volgens traditie

Ook in Limburgse families kunnen wegkruisen een rol spelen. Al generaties lang worden ze onderhouden en bezocht, samen of alleen. Zo blijven ze in ere! Kijk het bijzondere verhaal van deze Noorbeekse familie.

2 tips om de verhalen achter de wegkruisen zelf te ontrafelen

Man met hond loopt langs een wegkruis
1

Kruistocht op wandelschoenen

Een boek vol spannende tochten langs kruisen die je anders misschien wel zo voorbij was gelopen. Met insider-inkijkje in de achtergrond van deze monumenten.

Wegkruis met voorbijrijdende wielrenners
2

Rollende rust met religie

De mooiste plekjes van Onderbanken in combinatie met lokale cultuur in een 18 kilometer lange fietstocht boordevol wegkruisen. Haal de route bij de Visit Zuid-Limburg shop!

Wegkruizen op de kaart

Weergeven op de kaart
⟶ Blog van Wiel
Logo Visit Zuid-Limburg Driehoekig houten wegkruis voor de wand van wit gebouw

Het verhaal achter I.N.R.I.

"Een wandeling in Zuid-Limburg zonder weg- of veldkruis is als een maaltijd zonder glas wijn", zegt Wiel Beijer. Niet compleet. Het kruis hoort erbij. En wat betekenen de letters I.N.R.I op de kruisen? Wiel vertelt het je in zijn blog!

Bekijk Wiel’s blog!
Wegkruis met krans en de tekst Gank Mer Wiejer En Maak Andere Bliejer met achterliggende boom en weide

Echte kenner!

Wegkruisen zijn symbolen die we graag in ere houden. Dat kan niet zonder mensen als Joep Hons uit Mechelen die ze met veel plezier onderhoudt en herstelt. 

Wegkruis Eert den Schepper op weide met aan beide kanten een weg in Wahlwiller

Psst.. een tipje van de sluier

Wegkruis ‘Eert den Schepper’ neemt je mee naar de jaren ’80. Alleen al het aanzicht is indrukwekkend, een grote eik met daaronder iets opvallends. Een blik dichterbij leert je dat het een voetstuk is van een kruisbeeld dat van de steen is los geraakt. De tekst erop herinnert aan Arnold Rouillon die hier tragisch is overleden door een ongeval met paard en kar. Ontdek het hele verhaal.

Lees verder
Moeder Godskapel in een weiland ten westen van Eys (Eleven Media)

Meer religieus erfgoed

Naast de wegkruisen vind je in Zuid-Limburg nog tal van andere kenmerken van het katholieke geloof. Zo herbergen wij de nodige kerken, kapellen, kloosters en basilieken. Nieuwsgierig? Ga op ontdekking uit!  

Voetpad met Jacobsbord en rustbank met uitzicht

Wandeltip: Pelgrimsroute Jacobspad

Wist je dat de internationaal bekende pelgrimsroute Camino de Santiago ofwel het Jacobspad gewoon door Zuid-Limburg loopt? Hoe bijzonder! Deze route geeft rust, laat je nadenken over wat echt belangrijk is in het leven en brengt inzichten. Met onderweg genoeg ruimte voor het religieuze verleden en de prachtige natuur en cultuur. Ontmoet nieuwe vrienden en wees welkom!

Lees verder

Meer moois van moeder natuur

De witte bessen aan een Maretak met achterliggende blauwe hemel (Photo: Paul Appleyard Via Photopin)

Magische maretak

De maretakken vind je in Zuid-Limburg het héle jaar door. Deze mysterieuze groene bollen met witte besjes prijken mooi hoog in de bomen. Kom het zelf zien!

Lees verder
Detailopname van witte bloesem aan boom

Bloeiende bloesem

Een droom? Die lichtroze zee van bloesem mijlenver over de glooiende heuvels van Zuid-Limburg. Nee hoor, met deze 5 routes wordt het werkelijkheid!

Lees verder
Detailopname van een peer aan een tak

Fruitbomen love

Denk je aan hoogstamboomgaarden, dan denk je aan die typische Zuid-Limburgse plaatjes. Ga mee de hoogte in en kom (eigen gekweekt fruit) proeven!

Lees verder

#kruistocht

Ga jij al fietsend of in stevige stappers op kruistocht? Deel jouw prachtige plaatje via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.