Sieraden in het Zuid-Limburgse landschap

Wegkruisen met rijke historie

De wegkruisen in Limburg zijn de sieraden van ons landschap. Langs wegen en paden, tegen huizen of midden in het landschap, overal kom je ze tegen als je erop let. Deze kleine monumenten zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof. Met elk hun eigen unieke verhaal. Ontdek ze allemaal!

Rustpunt volgens traditie

Ook in Limburgse families kunnen wegkruisen een rol spelen. Al generaties lang worden ze onderhouden en bezocht, samen of alleen. Zo blijven ze in ere! Kijk het bijzondere verhaal van deze Noorbeekse familie.

2 tips om de verhalen achter de wegkruisen zelf te ontrafelen

Wegkruizen op de kaart

Weergeven op de kaart
⟶ Blog van Wiel

Het verhaal achter I.N.R.I.

"Een wandeling in Zuid-Limburg zonder weg- of veldkruis is als een maaltijd zonder glas wijn", zegt Wiel Beijer. Niet compleet. Het kruis hoort erbij. En wat betekenen de letters I.N.R.I op de kruisen? Wiel vertelt het je in zijn blog!

Bekijk Wiel’s blog!

Echte kenner!

Wegkruisen zijn symbolen die we graag in ere houden. Dat kan niet zonder mensen als Joep Hons uit Mechelen die ze met veel plezier onderhoudt en herstelt. 

Psst.. een tipje van de sluier

Wegkruis ‘Eert den Schepper’ neemt je mee naar de jaren ’80. Alleen al het aanzicht is indrukwekkend, een grote eik met daaronder iets opvallends. Een blik dichterbij leert je dat het een voetstuk is van een kruisbeeld dat van de steen is los geraakt. De tekst erop herinnert aan Arnold Rouillon die hier tragisch is overleden door een ongeval met paard en kar. Ontdek het hele verhaal.

Meer religieus erfgoed

Naast de wegkruisen vind je in Zuid-Limburg nog tal van andere kenmerken van het katholieke geloof. Zo herbergen wij de nodige kerken, kapellen, kloosters en basilieken. Nieuwsgierig? Ga op ontdekking uit!  

Wandeltip: Pelgrimsroute Jacobspad

Wist je dat de internationaal bekende pelgrimsroute Camino de Santiago ofwel het Jacobspad gewoon door Zuid-Limburg loopt? Hoe bijzonder! Deze route geeft rust, laat je nadenken over wat echt belangrijk is in het leven en brengt inzichten. Met onderweg genoeg ruimte voor het religieuze verleden en de prachtige natuur en cultuur. Ontmoet nieuwe vrienden en wees welkom!

Meer moois van moeder natuur

#kruistocht

Ga jij al fietsend of in stevige stappers op kruistocht? Deel jouw prachtige plaatje via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.