De Route van het Anders Zijn

Anders zijn

Op je ommetje door het zuiden van Susteren maak je kennis met de Sint-Amelbergabasiliek. Deze interessante kerk is iedere zeven jaar nog het toneel van een heiligdomsvaart en bewaart cultureel waardevolle objecten in haar schatkamer, die op afspraak te bezoeken is. Ook kom je door het fenomenale natuurgebied IJzerenbosch, waar in het voorjaar zeeën van bosanemonen de bodem wit kleuren, de Rode Beek zijn weg vindt en je met een beetje geluk de bijzondere boomkikkers tegenkomt. Bovendien staat er in dit bosgebied een fijn koffiehuis waar je ook een heerlijke punt Limburgse vlaai kunt bestellen en zelfs even de Duitse grens kruist. Het thema van deze route is dan ook: anders zijn. Afkomst, geloof, huidskleur of een andere taal/cultuur zijn dingen die steeds weer uitnodigen om nieuwsgierig te zijn naar het anders zijn van de ander.

 

Stempelplek: Koffiehuis & brasserie het IJzerenbos

Route check? Tof! Haal je stempel bij Koffiehuis & brasserie het IJzerenbos (maandag en dinsdag gesloten). In het mooie chalet, op het gezellige terras of in de tuin kun je ook heerlijk genieten van de rust onder het genot van een vers kopje koffie en ambachtelijk stuk vlaai!

Bezinning

Iedereen is anders en vaak zijn we niet gewend aan het anders zijn. Het kan zomaar zijn dat je  oordeelt over iemand die anders is dan jij. Vaak gaat dat zó vanzelf dat je het niet meteen opmerkt.

Wanneer heb je zelf geoordeeld over een ander?

En wanneer heb je de laatste keer gevoeld dat een ander over jou een oordeel had? Wat gebeurde er toen bij je?

Natuur

Op deze route zijn er genoeg momenten om onderweg stil te staan bij wat er te zien is in de natuur. Neem daar in het IJzerenbosch even de tijd voor. Kijk naar een boom naast het pad, laat je gedachten voor wat ze zijn. Alle aandacht gaat naar de boom: de kleur van de bladeren en de takken, de vorm van de boom. Kijk ook eens omhoog om te zien tot waar de boom reikt met zijn takken. Kijk naar de boom alsof het de allereerste keer in je leven is dat je een boom ziet. Weet je dat er in dit bos geen enkele boom staat die er precies hetzelfde uitziet als deze boom?

Spreuk voor onderweg

“Je bent zo mooi anders, niet meer of minder anders, maar zo mooi anders.”  - Loesje

 

Anders kijken en anders zijn. Zoals geen enkele boom er precies hetzelfde uitziet, is ook geen enkel mens precies hetzelfde als de ander. Zo uniek als jij bent, is ook een ander.

 

Natuur

Als je deze route in het voorjaar loopt, kom je in het IJzerenbos een zee van bosanemonen tegen. Misschien lijkt deze bloem ook wel een beetje op ons. Net zoals wij kunnen genieten van de eerste zonnestralen in de lente, zoeken ook bosanemonen de zon op. Ze draaien naar waar het licht vandaan komt, alsof ze zich allemaal richten op de voorjaarszon om zoveel mogelijk warmte te mogen ontvangen.

Even helemaal in het nu

Om het pad van deze route te kunnen volgen, beweeg je natuurlijk je voeten, maar niet bewust. Ga voor ongeveer 5 minuten tijdens het wandelen met al je aandacht naar je voeten. Voel hoe de linker- en rechtervoet elke keer als vanzelf weer vooruit bewegen, klaar voor een nieuwe stap. Voel de spieren van je voeten en je benen tijdens het lopen. Voel hoe je voeten de grond raken bij het zetten van de stap en de grond weer verlaten op weg naar een volgende stap. Vind je het geen wonder? Hoe je lichaam voortbeweegt? En je voeten je kunnen dragen?

Kun jij goed luisteren?

Sta onderweg weer een moment stil. Luister naar het zingen van de vogels. Hoeveel verschillende vogels hoor je zingen?

Stof tot nadenken

‘Je bent anders dan ik maar ik respecteer je. Ook al begrijp ik je niet, ik accepteer je.’

 

Uiteindelijk is dat waar het om gaat. Geen twee mensen zijn in alles gelijk en dat maakt onze wereld nu net zo kleurrijk.

Deze bijzondere plekken wil je niet missen

#bezininzuidlimburg

Heb jij iets beleefd of ontdekt tijdens deze route dat je het liefst met de hele wereld wil delen? Laat het ons weten via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg