Veel kaarsjes aangestoken in de Pater Karel kapel te Munstergeleen

De zintuigenroute

Een uitdaging voor je zintuigen

Tijdens deze wandelroute verken je zowel stedelijke gebieden als parken en groene gedeeltes in de gemeente Sittard-Geleen. Zo kom je bijvoorbeeld langs de Geleenbeek, met een omgeving die het bezoeken waard is. Ook ontdek je beide stadsparken van Sittard en Geleen en kom je langs de Pater Karel Kapel in Munstergeleen. Deze route geeft je perfect de gelegenheid om de stilte op te zoeken en inzichten te vinden in dat wat je dwars zit of aan je knaagt.

 

Omdat er zoveel moois te zien is, is het thema van deze route ‘de zintuigen’, waarbij we je uitnodigen alles te bekijken als door de ogen van een kind. Misschien hoor je ook geluiden die je nog nooit hebt gehoord, of lukt het je de wind op je huid te voelen en de cultuur te proeven.

Achterzijde van Brasserie Abshoven in Munstergeleen

Stempelplek: Restaurant Brasserie Abshoven

Eten in een oude kerk, wel eens gedaan? Dit is je kans! In dit voormalig klooster vind je allerlei laagdrempelig lekkers uit eigen keuken. Het water loopt je in de mond voor hun huisgemaakte vlaai, soep of salade. Je kiest zelf wat je erbij drinkt: een goed aangeklede koffie of een speciaalbiertje. Handig! Hier ontvang je ook de stempel voor route 3! 

Lees verder

Bezinning

Er zijn van die momenten in je leven dat je wat meer stilte wilt om ergens over na te denken of te mijmeren. Misschien sta je op een kruispunt in je leven. Maar het hoeft niet altijd zo groot te zijn.

Waar zou je aan het einde van deze route meer inzicht in willen hebben? Neem dat onderwerp bij het begin van deze route in gedachten. En spreek van binnen de wens uit om meer inzicht en meer overzicht te hebben aan het einde van deze route. Laat het onderwerp daarna los. En vervolg je route. Bezoek onderweg ook Pater Karel en neem daar nog een moment van stilte en reflectie over dit onderwerp. Als je de route weer vervolgt, laat je het thema los en ga je verder.  Vertrouw erop dat met elke stap die je zet het inzicht zal groeien.

Natuur

Tijdens deze wandeling zul je ook het water kunnen horen en zien, dat door de Geleenbeek stroomt. Water is voor ons heel belangrijk. We kunnen niet zonder. Zelf bestaan we ook voor gemiddeld 70 procent uit water. Water symboliseert alles wat stroomt, emoties die door ons heen stromen, bewust en onbewust. Ook de tranen die over je wangen rollen als iets je raakt. Water is gevoelig voor trillingen. Trillingen van stemmen, van muziek, van intenties. De Japanner Masaru Emoto is degene die dit ontdekt heeft. Als je een edelsteen zoals bergkristal in een kan met water legt, dan neemt het water de zuiverende energie van deze steen op. Zoals de omgeving is, zo past het water zich dus aan.

Als je een flesje water bij je hebt, neem dan nu heel bewust een slokje. Sluit je ogen en laat langzaam het water je mond ingaan. Voel je het verschil in temperatuur van het water en je mond? Houd het water even in je mond, voel hoe het je tong, tanden en wangen raakt. Proef het heel bewust en slik het door. Voel hoe het door je keel glijdt en misschien kun je ook nog voelen hoe het door je slokdarm glijdt. We vinden het heel vanzelfsprekend dat we schoon water kunnen drinken. Pas als het er niet meer is, missen we het.

Spreuk voor onderweg

“Soms is het nodig om stil te staan. Altijd maar doorlopen laat je dan struikelen op je weg. Echt vooruitgaan kun je pas als je je hebt omgedraaid en kunt zien hoe je je stappen hebt gezet.” - Ireen Bisschops

Natuur

Alles in de natuur heeft een eigen geur: het bos na een regenbui, een bloem, een boom, kruiden die groeien in de natuur, het stromende water van de Geleenbeek. Kies onderweg af een toe een bloem of boom, blad of struik en ruik. Snuif de lucht op en laat de geur door je neus gaan. Zoveel verschillende geuren! Ruik je het verschil? Misschien roepen sommige geuren wel herinneringen bij je op?

Even helemaal in het nu

Ben je onderweg toe aan een rustmoment? En wil je even stoppen om iets te eten en te drinken? Dat kan op meerdere plekken langs deze route. Als je dit gaat doen, neem dan de tijd voor je eerste hap of eerste slok. Doe het heel bewust. Ruik er eerst aan, laat de geur helemaal binnendringen. Misschien reageren je smaakpapillen al. En dan heel langzaam stop je het in je mond. Je voelt de textuur van het eten, je proeft en kauwt heel bewust en dan slik je het door. En? Hoe smaakt dat?

Kun je goed voelen?

Als je door het bos loopt, kijk dan naar de bomen en de struiken. Zie je hoeveel verschillende bladeren er zijn? Gekarteld, rond, lang en spits. Raak ze aan en ervaar hoe elke vorm anders aanvoelt. Hoeveel verschillende bladeren zie en voel je? Wat vind je de mooiste bladvorm? 

Ter inspiratie

“Wherever you are, be there totally.” - Eckhart Tolle

 

Elke keer als je een van je zintuigen gebruikt, ben je helemaal in het nu. Kijk, luister, voel, ruik en proef en doe dit met alle aandacht. Dan is er alleen maar het zijn en ervaren, en geen ruimte voor gedachten. En vanuit deze stilte kunnen zich antwoorden gaan vormen op je innerlijke vraag.

Dit is er onderweg te ontdekken

Pater Karel Kapel aan de buitenkant

Pater Karel Kapel

Jaarlijks trekken duizenden bezoekers die behoefte hebben aan stilte, onthaasten, reflectie en meditatie naar de Pater Karel Kapel om even stil te worden, een kaarsje op te steken of om intenties of gebeden achter te laten.

Lees verder
Gemmakapel in Sittard

Gemmakapel

De Gemmakapel is gewijd aan de Heilige Gemma Galgani, die in 1940 heilig is verklaard. De glas-in-loodramen maken deze kapel extra bijzonder. Niemand minder dan Toon Hermans had een bijzondere verering voor de Heilige Gemma. 

Lees verder
De Sint Jans kluis ofwel de Kluis in Geleen

Sint-Janskluis

De Sint Janskluis is één van de meest in het oog springende monumenten van Geleen. Deze kluis of kluizenaarswoning was oorspronkelijk een 'miniklooster' of wooncel voor slechts één, in grote afzondering levende monnik. Tegenwoordig is de Kluis ingericht als bidkapel. 

Lees verder

#bezininzuidlimburg

Zijn je zintuigen goed geprikkeld geworden? Deel het met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg