Klooster Wittem In Landschap Met Populieren En Heuvels Op Achtergrond

De Route van Stilte

En dan is het stil...

Wittem ligt misschien wat in de luwte van Gulpen, maar doet qua bezienswaardigheden zeker niet onder voor het grotere Gulpen. Het robuuste kasteel Wittem is een lust voor het oog, de watermolen is een historische plek en het Redemptoristenklooster (met haar prachtige bibliotheek!) is een bijna overweldigende beleving. Het klooster is een waar pelgrimsoord, dat uitnodigt tot stilte. Je kunt er een kaarsje aansteken in de kloosterkerk of een van de devotiekapellen. De uitnodiging is om deze route volledig in stilte te lopen en te ontdekken wat er dan in je gebeurt.

Klooster Wittem, in de kerk met zicht op het altaar

Stempelplek: Klooster Wittem

De stempel van deze route vind je bij de kloosterreceptie (tot 17.00 uur) van Klooster Wittem. Ben je enthousiast en wil je meer bezinning ervaren? Ontdek de pelgrim in jezelf met de Wittemer rugzakwandeling of de Gerarduswandeling die beiden starten vanaf het klooster. Of steek een kaarsje op in één van de devotiekapellen. 

Lees verder

Bezinning

Pas als het stil van binnen wordt, ontmoet je jezelf. Hoe onwennig het misschien ook voor je is, laat het stil van binnen worden zodat je jezelf weer kunt horen, zien en ontmoeten. Heb je een mobiele telefoon bij je? Zet deze dan uit. Als je hem nodig hebt voor het lopen van deze route, zet het geluid dan uit. Loop je de wandeling met iemand anders, laat het ook dan stil worden. Wanneer was de laatste keer dat je een dag in stilte hebt beleefd? Of heb je dit nog nooit ervaren? Voelt het raar voor je om stil te zijn? Dat kan en daar is niks mis mee. Meestal heb je even tijd nodig om te wennen aan de stilte. En ben je je misschien meer bewust van je gedachten. Of hoe je je voelt. Wat komt er tijdens deze stiltewandeling bij je omhoog? Wat houdt je bezig?

Natuur

Wil je genieten van een prachtig  uitzicht over het Geul- en Gulpdal, dan ben je in de buurt van het Mariamonument boven aan de Gulpenerberg op de juiste plek. Bij het omhoog lopen merk je misschien wat meer vermoeidheid bij jezelf op, voel je hoe je lichaam wat meer wordt uitgedaagd om zich in te spannen. Een versnelde ademhaling, spieren die vermoeid raken. In de stilte voel je dit alles voorbijkomen. Als je boven bent aangekomen, zoek dan een rustige plek op en neem het uitzicht helemaal in je op. De natuur om je heen, dichtbij en wat verderaf. De afstand tot de bewoonde wereld, die hier wat verder weg lijkt te zijn. Afstand geeft inzicht, overzicht en ook rust.

Spreuk voor onderweg

‘In de stilte komt je innerlijke waarheid bovendrijven.’

Door stil te zijn, komt er ruimte voor wat naar buiten wil. Je emoties, je verlangens. Je gaat luisteren naar de stem binnen in je.

Nog meer bij jezelf

Tijdens deze wandeling ben je veel met je aandacht bij jezelf en heb je zo weinig mogelijk afleiding door de buitenwereld, zodat jij meer en meer je binnenwereld mag verkennen. Deze oefening helpt je nog meer hierbij. Kies onderweg een rustige plek om te zitten. Sluit je ogen en ga met je aandacht naar je buik. Breng ook je adembeweging daar langzaam en in je eigen tempo naartoe. Op enig moment zul je voelen hoe je buik vanzelf mee gaat ademen. Vlak onder je navel, een halve hand breed, bevindt zich het zogenaamde Hara-punt. Je eigen centrum van rust en kracht. Je kunt het je voorstellen als een bolletje. Richt nu alle aandacht op je Hara-punt, dat elke keer bij een in- en uitademing wordt aangeraakt. Blijf dit een aantal minuten doen. Klaar met deze oefening? Voel je je anders van binnen?

Stof tot nadenken

“In de stilte verstommen innerlijke gesprekken. Daar hoef ik niets te presteren. Daar mag ik gewoon zijn wie ik ben. Ik hoef niemand antwoord te geven. Ik hoef nergens op in te gaan. Ik ben, zonder verwachting, zonder druk, zonder verplichtingen van buitenaf. De stilte is voor mij puur zijn.” - Anselm Grün

Wie ben jij als er geen verwachtingen meer zijn? 

Dit is er onderweg te ontdekken

Top van de bomen met daarachter een klooster.

KIooster Wittem

Ingebed in het glooiende landschap van Zuid Limburg ligt Pelgrimsoord Klooster Wittem, al eeuwen een gastvrije pleisterplaats voor de ziel maar vooral bekend als bedevaartsoord voor de Heilige Gerardus. en Maria van Altijddurende Bijstand.

Lees verder

Kloosterbibliotheek Wittem

Wie voor de eerste keer binnenkomt in Kloosterbibliotheek Wittem waant zich in een andere wereld en in een andere tijd. De wereld en de tijd van Harry Potter en van Umberto Eco’s “De naam van de Roos”. De bibliotheek werd in 1892 gebouwd als studiebibliotheek voor het seminarie van Klooster Wittem.

Lees verder

Een slokje Zuid-Limburg

Tijdens een pelgrimstocht wisselen tijden van bezinning zich af met tijden van ontspanning. Het bourgondische leven in Zuid-Limburg beleef je het beste aan de hand van een heerlijk, Zuid-Limburgs biertje: Gulpener Bier! Ontdek de wereld van het Vrije Brouwen en proef enkele heerlijke speciaalbieren met bijpassende hapjes. 

Lees verder

#bezininzuidlimburg

Tot inzicht gekomen of mooie momenten beleefd tijdens deze route? Deel jouw ervaring met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.