De Route van de Rijkdom

Tussen armoede en rijkdom

Let op! In verband met hevige regenval is deze route tijdelijk niet te lopen. 

 

Vlak bij Maastricht ligt het pittoreske plaatsje Bemelen. Tijdens deze wandeling doe je onder andere de typisch Zuid-Limburgse krijtwanden en de idyllische beeldentuin Heerdeberg aan, waar de natuurstenen sculpturen uit de natuur zo uit de natuur voortgekomen lijken te zijn. Ook passeer je een spirituele stiltetuin en het H. Laurentiuskerkje, dat een bijzondere betekenis bij zich draagt: Laurentius is de beschermheilige van de armen. Heb je je ooit afgevraagd wat armoede eigenlijk betekent? Volgens de Verenigde Naties betekent het dat je niet kunt voorzien in eerste levensbehoeften, zoals eten en onderdak. Wat betekent armoede voor jou? En wat is rijkdom dan? Neem deze vragen met je mee tijdens deze tocht langs de roze paaltjes.

Stempelplek: Golfbaan Het Rijk van Margraten

Tijdens de 'Route van de Rijkdom' geniet je bij Het Rijk van Margraten van een prachtig uitzicht tussen de landerijen, wijngaarden en oude bossen waar je doorheen gewandeld hebt. In het gezellige restaurant, proef je de rijkdom van de regio en haal je je stempel voor deze route. Hop, weer een stempel dichter bij een volle kaart! 

Bestel in onze webshop

Rondje Bemelen - Route van de Rijkdom

Deze wandelroute oftewel bezinningswandeling van ca. 9,5 kilometer voert je vanuit Bemelen door het gehucht Berg en langs de rand van Maastricht weer terug naar Bemelen. Onderweg maak je kennis met een rijk landschap van erfgoed, cultuur, en natuur.

Bezinning

Stel je eens voor dat je een jaar in soberheid zou leven. Onderdak, eten en noodzakelijke kleding is voor je geregeld. Je mag een kartonnen doos vullen met iets dat je graag dat jaar bij je wil hebben. Wat stop je erin?

Natuur

Onderweg kom je door het prachtige natuurgebied de Bemelerberg. Tussen al het moois zie je ook wilde orchideeën. Die gedijen het beste op ‘arme’ grond zoals je hier aantreft op de schrale kalkgraslanden. Dat leidt meteen weer naar het thema van deze route. Soms kan het niet meer bezitten van bepaalde dingen je meer ruimte en vrijheid geven, waardoor jij meer gaat bloeien. Wat is dat in jouw leven?

Spreuk voor onderweg

“Als je zoekt naar wat je wil hebben, vind je leegte. Richt je op wat je al hebt en je ontdekt rijkdom.”

Je leest het zeker niet voor de allereerste keer: echte rijkdom en het geluksgevoel dat daarbij hoort, zit van binnen en niet van buiten. Wat in je leven geeft jou een gevoel van rijkdom?

Fysiek

Neem onderweg 10 minuten de tijd voor de volgende oefening. Blijf even staan en sluit je ogen. Focus op je ademhaling. Ga dan met al je aandacht naar je hart en blijf daar even bij. Nodig het uit om zich te openen voor al die schoonheid die aan je ogen voorbijtrekt tijdens deze natuurrijke wandeling. Loop verder met je aandacht bij je hart nog steeds en kijk naar de natuur om je heen, de bomen, planten, dieren, bloemen, mensen die je onderweg tegen komt.

Laat je hart helemaal vullen met al deze schatten.

Een schat ontdekt?

Neem onderweg eens de tijd om je blik naar beneden te richten en te kijken wat er allemaal op de grond ligt. Misschien vind je een mooi steentje, een blad of bloem met mooie kleuren of iets anders. Neem het mee en geef het een herinneringsplekje in huis.

Stof tot nadenken

“De geest wordt rijk door wat hij ontvangt, het hart door wat het geeft.” - Viktor Hugo

“Gouden bergen beloven weinig goeds.” - Loesje

⟶ Blog van Jenneke

Jenneke loopt de Route van de Rijkdom

De Route van de Rijkdom is een wandeling waar je even tot jezelf kunt komen. Jenneke neemt je mee langs de leukste plekjes van deze route. Zelf ontdekken? 

Lees verder

Bijzondere plekken onderweg

#bezininzuidlimburg

Een schat ontdekt? Of tot prachtige inzichten gekomen? We willen dit moment graag met jou beleven. Deel het met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.