Pelgrimeren in Zuid-Limburg

Vlogger: Jenneke

Na mijn twee pelgrimstochten naar Santiago de Compostela dacht ik dat ik het ‘vrije vogel-gevoel’ thuis nooit meer zou kunnen pakken. Gelukkig had ik het mis. De Zuid-Limburgse heuvels kunnen dan qua hoogte wellicht niet tippen aan de Franse Pyreneeën, maar damn, wat hebben we mooie uitzichten en fijne plekjes hier! Om diep in mezelf te keren, hoef ik niet per se 800 km door Spanje te wandelen. De mini-wandelingen over de Zuid-Limburgse aanlooproute naar Santiago zijn óók prachtig.

Bekijk de vlog!

De weg naar Santiago de Compostela heet ook wel St. James’ Way (Sint Jacobsroute) of ‘el camino’, Spaans voor ‘de weg’. De camino wordt steeds populairder als pelgrimsoord, maar Zuid-Limburg ook! Want waar in Nederland kun je zo tot rust komen als in het zuiden? Bezin in Zuid-Limburg! Het is de mooiste en beste plek om korte en lange afstanden te wandelen en zelfs meerdaagse wandelingen te ervaren. Voor iedereen die alvast wil trainen voor z’n camino (ooit), of die het pelgrimsgevoel weer wil voelen, zijn er nu de camini’s.

De 11 camini’s

Dit zijn 11 wandelroutes gebaseerd op knooppunten rondom de officiële camino. Mini-camino’s dus: camini’s. Zo lang als 1 gemiddelde etappe van de Sint Jacobsroute. Je zult onderweg dan ook de originele bewegwijzering naar Santiago de Compostela tegenkomen én je kunt bij elke route een stempel halen in je stempelboekje. Net als bij de echte camino.

 

Heb je alle 11 de stempels verzameld, dan wacht je in een Visit Zuid-Limburg shop een presentje. Daar krijg je overigens ook gratis je stempelboekje met daarin de routes, bezinningsopdrachtjes en tegelwijsheden. Met trots mag ik zeggen dat ik, als pelgrim én tekstschrijfster, daaraan heb meegeschreven. Voor wie net als ik lekker zen wordt van wandelen. Je hoeft niet ver van huis te gaan, je kunt gewoon een camini lopen op je wandelschoenen en naar wens met je backpack. #wandelkoorts

Liefs,
Jenneke