Schotse Hooglanders in de Schinveldse Bossen

Een nog onontdekte groene parel

5-sterren wandelgebied

In het meest noordoostelijkste puntje van Zuid-Limburg, vlakbij Schinveld en tegen de Duitse grens, ligt 5 sterren wandelgebied de Schinveldse Bossen. Een onontdekte groene parel van formaat: het grootste aaneengesloten bosgebied van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Met deze 5 highlights ben jij klaar voor de ultieme ontdekkingstocht!

Schinveldse Es

Tussen Schinveld en de Schinveldse Bossen ligt dit authentiek open agrarisch gebied. De open ‘Es’ biedt een vrij uitzicht op de bosrand vol kruidenrijke graslanden. Extra bijzonder: de Heidekoe, een zeldzaam oud runderras, is hier te vinden. Zie jij ze?

Nonke Buusjke

Bij museumdorp Nonke Buusjke, aan de rand van de Schinveldse Es, ga je terug naar 1900. Ervaar het plattelandsleven van toen, compleet met gerestaureerde vakwerkboerderij, ambtelijk bakhuis en stroopstokerij en veel meer historiek. Zelfs de omliggende akkers bewerken ze nog authentiek met paarden.

Lammendam Schans

Via de prachtige houten brug in de Schinveldse Bossen kom je in de Lammendam Schans. Schansen zijn historische resten van versterkte woonplaatsen omringt door een gracht. Daar zie je er niet veel meer van!

Laat je betoveren door de Schinveldse Bossen!

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Laat je betoveren door een indrukwekkende impressie van deze groene parel.

Zweefvliegveld ELZC

In het noordelijke deel vind je de start- en landingsbaan van de Eerste Limburgse Zweefvlieg Club (ELZC). Zoef! Van april tot november wordt hier gevlogen, als het weer dat toelaat. Tip: Ga voor een drankje en lekkere hap naar het restaurant naast het vliegveld. Smullen mét uitzicht.

Dal van de Roode Beek

Een prachtig natuurgebied waar vochtige heide en hellingveen elkaar afwisselen. Zeldzame planten, zoals de watergentiaan en de kleine veenbes, kunnen hier goed vertoeven. Must see: het Bovenmeer bovenop de heuvel. Heerlijk om even uit te waaien en te genieten van het panoramisch uitzicht.

Klaprozen en diverse andere bloemen met achterliggend vakwerkhuis

Wandeltip: Volg de gouden sterren!

Een bijzonder fraaie 5-sterren wandelroute dwars door de Schinveldse bossen én langs alle 5 de highlights. Je hoeft slechts de paaltjes met de gouden sterren te volgen. Yes!

3 smulstekkies langs de route

Graanakkers achter Nonke Buusjke

Nonke Buusjke

Een authentiek museumdorp waar je terug reist naar 1900. Voor een lekkere kop koffie, vlaai uit de sjansenoven of een rondleiding.

Huifkar van Biej de Tant die rijdt door de Schinveldse Bossen

Biej de Tant i Sjilvend

Op zondag komen genieten van (h)eerlijk eten, een goed glas wijn of een speciaal bier. Aanrader: de High Tea is een bijzondere ervaring!

Het interieur op een avond in Restaurant de Lier

Restaurant de Lier

Met uitkijk op het zweefvliegveld genieten van mooie biologische gerechten uit eigen moestuin. Warme gerechten, vlaai, bonbons en huisgemaakt brood. 

Reflectie op het meer bij de Schinveldse Bossen tijdens zonsopgang

Natuur­monumenten

Natuurmonumenten beheert en beschermt de natuur in Nederland, voor nu en voor later. Dat doen zij ook voor het grootste aaneengesloten bosgebied in Zuid-Limburg, de Schinveldse Bossen. Zo genieten wij extra lang van dit prachtige stuk natuur.

⟶ Blog van Wandelboswachter Ellen
Logo Visit Zuid-Limburg Boswachter Ellen wandelt over een wandelpad in de Schinveldse Bossen

Grote grazers in de Schinveldse Bossen

Wandelboswachter Ellen ging samen met haar dochter op pad in het vijfsterrenlandschap van de Schinveldse Bossen. Van de Roode Beek en Nonke Buusjke, tot aan oude groeves en Schotse Hooglanders. Lees het in haar blog! 

Lees je mee?

Zelf ontdekken!

Paardenhoeven van verschillende paarden achter elkaar

In galop!

Ontdek je deze onontdekte groene parel het liefst van tussen de twee oren van een paard? Dan is deze ruiterroute weggelegd voor jou! Hier kan de natuur zijn eigen gang gaan en kun je ongekende stilte ervaren. Wedden dat niet alleen jij je hier thuis voelt? 

Lees verder
Terrassen op het Pancratiusplein in Heerlen tijdens de zomer

Parkstad Limburg

Parkstad Limburg is een gebied van uitersten en contrasten. Hier vind je zowel weidse parken en natuurgebieden als steden en internationale events. Zo loop je van een stille plek als de Schinveldse bossen zo het bruisende stadsleven in. 

Lees verder
Schotse Hooglanders in de Schinveldse Bossen

Nóg meer Schinveldse bossen

Wat een bijzondere plek, hè? Wil je meer weten of ben je op zoek naar meer toffe routes en leuke tips in de buurt. Kijk snel verder en plan je reis! 

Lees verder

#visitzuidlimburg

Heb jij prachtige plaatjes geschoten in de Schinveldse bossen? Deel je favoriete foto's en mooiste momenten met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.