Heide, bos en zand gaan hand in hand

Groene hotspot? Paarse hotstpot!

De Brunssummerheide is nog echt een plek waar je volop kunt genieten en tot rust kunt komen. Het uitgestrekte landschap van ongeveer 600 ha groot, is zeer gevarieerd. Heide, bos, zand en water veranderen het uitzicht tijdens je wandeling continue. Het is de enige plek in Zuid-Limburg waar nog echt een groot natuurgebied met heide te vinden is. In de zomer kleurt de heide prachtig paars en in de winter kun je er, door het grote verschil in hoogte, zelfs sleeën of langlaufen. Dit hoogteverschil biedt je ook de meest prachtige vergezichten.

De Heksenberg, berg zonder heksen

Op deze plek kun je de Heksenberg zien liggen. Een oud verhaal vertelt hoe de stam van de Hessen uit Duitsland richting Coriovallum opdrong. De Romeinse legers vielen hen aan waarbij het tot een bloedig treffen kwam. Het water van de beek waar de slag plaatsvond kleurde rood en sindsdien heet die stroom de Roode Beek. Na de slag werd voor de gevallen aanvoerder van de Hessen een graftombe opgericht. Iedere krijger moest zijn helm met zand vullen en uitstorten op het graf. Zo zou de Hessenberg ofwel de Heksenberg zijn ontstaan.

Natascha Latten

"Een happy family!”

“Mijn favoriete Groene Hotspot is de plaats waar we met onze hond en onze drie kinderen in de natuur kunnen zijn. Waar iedereen kan ravotten en waar we nog eens in een boom kunnen klimmen. Dat kan allemaal in het hondenlosloopgebied op de Brunssummerheide. Hier wordt niet alleen de hond uitgelaten, ook de kinderen amuseren zich. Het resultaat: een happy family!”

Paradijs voor amfibieën en vogels

⟶ Blog van Laura

Laura’s kidspanel bezoekt… Brunssummerheide

Laura en haar kidspanel beleven de mooie omgeving en de vele (kinder)activiteiten op de Brunssummerheide. Volgens betrouwbare bronnen lijkt het hier net de omgeving van de Lion King.

Ga je mee op pad?

Sportief op de Brunssummerheide

#visitzuidlimburg

Kunnen jouw foto’s van de Brunssummerheide ook zo in een sprookjesboek geplakt worden of heb je een toverdrankje staan brouwen op de Heksenberg? Deel je foto’s met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg!