Brunssummerheide Heide In Bloei Met Wandelaars

Heide, bos en zand gaan hand in hand

Groene hotspot? Paarse hotstpot!

De Brunssummerheide is nog echt een plek waar je volop kunt genieten en tot rust kunt komen. Het uitgestrekte landschap van ongeveer 600 ha groot, is zeer gevarieerd. Heide, bos, zand en water veranderen het uitzicht tijdens je wandeling continue. Het is de enige plek in Zuid-Limburg waar nog echt een groot natuurgebied met heide te vinden is. In de zomer kleurt de heide prachtig paars en in de winter kun je er, door het grote verschil in hoogte, zelfs sleeën of langlaufen. Dit hoogteverschil biedt je ook de meest prachtige vergezichten.

De Heksenberg, berg zonder heksen

Op deze plek kun je de Heksenberg zien liggen. Een oud verhaal vertelt hoe de stam van de Hessen uit Duitsland richting Coriovallum opdrong. De Romeinse legers vielen hen aan waarbij het tot een bloedig treffen kwam. Het water van de beek waar de slag plaatsvond kleurde rood en sindsdien heet die stroom de Roode Beek. Na de slag werd voor de gevallen aanvoerder van de Hessen een graftombe opgericht. Iedere krijger moest zijn helm met zand vullen en uitstorten op het graf. Zo zou de Hessenberg ofwel de Heksenberg zijn ontstaan.

Wegwijzer Boombeeldenpad Heksen Kring Brunssummerheide
Natuurmonumenten Brunssummerheide Roode Beek Liggend
Natuurmonumenten Brunssummerheide Vergezicht Liggend
Brunssummerheide Zandvlakte Met Bomen

Paradijs voor amfibieën en vogels

Dankzij de grote variatie leven en groeien er op de Brunssummerheide talloze soorten dieren en planten. Je kunt tijdens het wandelen zomaar oog in oog staan met een ree, wilde konijnen zien weg schieten en hagedissen spotten. Er leven ook nog andere amfibieën en reptielen op de Brunssummerheide, zoals de groene kikker, de kamsalamander en de ringslang. Allerlei vogels zijn te horen, zoals verschillende spechtsoorten maar ook de nachtzwaluw of boomleeuwerik. Vogels hebben meer kansen gekregen doordat Natuurmonumenten de heidevelden heeft verbonden en vergroot. De heide wordt open gehouden door samen met vele vrijwilligers kleine struiken en bomen (opslag) tijdig te verwijderen. Bijzonder zijn ook de orchideeën die op enkele plekken op de Brunssummerheide groeien. Ook hier helpen vrijwilligers bij het onderhoud door onder andere de orchideeënweide één keer per jaar te hooien.

Duits Koppel In Brunssummerheide Tussen Heide En Bomen
Natuurmonumenten Brunssummerheide Schaapskudde
Brunssummerheide Bij Zonsondergang
Brunssummerheide Vrouw Met Hond En Boom
⟶ Blog van Laura
Brunssummerheide 3 Laura bezoekt

Laura’s kidspanel bezoekt… Brunssummerheide

Laura en haar kidspanel beleven de mooie omgeving en de vele (kinder)activiteiten op de Brunssummerheide. Volgens betrouwbare bronnen lijkt het hier net de omgeving van de Lion King.

Ga je mee op pad?

Sportief op de Brunssummerheide