Groene Hotspot Noordal Vanuit Wei Met Kerk Op Achtergrond

Bijzonder Bergenhuizen

Typisch Zuid-Limburgs landschap

Bergenhuizen, in het Limburgs Bergenhoëze, is een hooggelegen gehucht ten noorden van het dorp Noorbeek. Het gehucht telt ongeveer dertig boerderijen en woonhuizen en ligt hoog op een plateau. Het landschap van Bergenhuizen is typisch Zuid-Limburgs met haar droogdal, hellingen, graften en bloemrijke graslanden. Droogdalen zijn ontstaan door de erosie van afstromend regenwater.

Het landschap biedt prachtige doorkijkjes en volop afwisseling.
De verschillende kleinschalige cultuurhistorische landschapselementen om je heen, zoals hagen, heggen, fruitboomgaarden en holle wegen, verklappen het vroegere gebruik van dit gebied.

Een enorme verscheidenheid

In Bergenhuizen vind je een enorme verscheidenheid aan planten en dieren. Zo kun je hier de das, de grauwe klauwier en vele soorten vlinders spotten. De vlinders fladderen vooral bij de bloemrijke graslanden die vol staan met nectardragende planten. De bloemen en vlinders, zoals het icarusblauwtje, de dagpauwoog en de koninginnenpage, kleuren het landschap in de zomer met de mooiste kleuren. Natuurmonumenten zorgt voor de natuur van dit unieke Zuid-Limburgse plekje door het zorgvuldig te onderhouden en te versterken. Zo snoeit Natuurmonumenten de hagen en fruitbomen en begrazen runderen de bloemrijke graslanden. Het natuurgebied blijft hier door mooi open en gaan de bijzondere kleinschalige landschapselementen niet verloren.

Kasteel van Mheer

Het kasteel van Mheer bevindt zich dichtbij deze Groene Hotspot. Dit prachtige cultuurhistorische monument werd in 1314 gebouwd in opdracht van de graaf van Dalhem, de latere hertog van Limburg en nog later hertog van Brabant. Het kasteel werd in verschillende fasen uitgebreid. Van een L-vormige woonburcht groeide het uit tot een U-vormig complex met kelders en twee bouwlagen. De grote binnenplaats wordt omsloten door de kasteelhoeve en het eigenlijke kasteel, nu het woonhuis van de adellijke familie de Loë. Zij bezitten het kasteel onafgebroken sinds 1668.

Uitzicht Op Kasteel Schaloen

Land van Kastelen

Verwoest, verbouwd, verbrand en gerenoveerd: de kastelen van Zuid-Limburg verklappen een indrukwekkende geschiedenis. Ontdek meer over deze bijzondere pareltjes in het landschap!

Beleef Bergenhuizen