Bijzonder Bergenhuizen

Typisch Zuid-Limburgs landschap

Bergenhuizen, in het Limburgs Bergenhoëze, is een hooggelegen gehucht ten noorden van het dorp Noorbeek. Het gehucht telt ongeveer dertig boerderijen en woonhuizen en ligt hoog op een plateau. Het landschap van Bergenhuizen is typisch Zuid-Limburgs met haar droogdal, hellingen, graften en bloemrijke graslanden. Droogdalen zijn ontstaan door de erosie van afstromend regenwater.

Het landschap biedt prachtige doorkijkjes en volop afwisseling.
De verschillende kleinschalige cultuurhistorische landschapselementen om je heen, zoals hagen, heggen, fruitboomgaarden en holle wegen, verklappen het vroegere gebruik van dit gebied.

Ellen Huls

"Genieten van het uitzicht"

“Ieder weekend als ik thuiskom, geniet ik van dit uitzicht en iedere dag als ik niet thuis ben verlang ik naar dit uitzicht. Ik heb veel mooie plaatsen van de wereld gezien, maar ben altijd weer blij als ik hier van deze plek mag genieten. Hier kan ik mooie foto’s maken van onze jonge paarden en van de merries met veulens in het Heuvelland. Voor mij is deze plek de ultieme Groene HotSpot van Zuid-Limburg.”

Een enorme verscheidenheid

Kasteel van Mheer

Het kasteel van Mheer bevindt zich dichtbij deze Groene Hotspot. Dit prachtige cultuurhistorische monument werd in 1314 gebouwd in opdracht van de graaf van Dalhem, de latere hertog van Limburg en nog later hertog van Brabant. Het kasteel werd in verschillende fasen uitgebreid. Van een L-vormige woonburcht groeide het uit tot een U-vormig complex met kelders en twee bouwlagen. De grote binnenplaats wordt omsloten door de kasteelhoeve en het eigenlijke kasteel, nu het woonhuis van de adellijke familie de Loë. Zij bezitten het kasteel onafgebroken sinds 1668.

Land van Kastelen

Verwoest, verbouwd, verbrand en gerenoveerd: de kastelen van Zuid-Limburg verklappen een indrukwekkende geschiedenis. Ontdek meer over deze bijzondere pareltjes in het landschap!

⟶ Vlog van Jenneke

Op pad met Jenneke in omgeving van Bergenhuizen

Jenneke gaat aan de wandel in het gevarieerde landschap rondom het mooie Noorbeek. Ze gaat onder andere op kastelentocht en komt typische Zuid-Limburgse landschaps-elementen tegen zoals hellingen, graften, en droogdalen. Wandel je mee?

Lees verder

Beleef Bergenhuizen

#beautifulbergenhuizen

Ach, hoe pittoresk en schattig… Kon je het niet laten om een paar plaatjes te schieten van dit dorpje? Goed zo! Deel je mooiste foto met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw favoriete plekjes met iedereen!