Mediterrane van Limburg

La dolce vita in Zuid-Limburg

Staand in het Dunnenbosch kijk je naar de zogenoemde Eyser Heuvelrug, een non-Nederlands ogend tafereel. Het lijkt hier haast wel alsof je in de Toscane bent beland en meteen krijg je het mediterrane gevoel. Een plek om heerlijk te genieten! 

Een levende ansichtkaart

Maurice Hertog

"Waan je in het buitenland!”

“Deze rij bijzondere Italiaanse populieren is een heerlijke rustieke Groene HotSpot midden in het Heuvelland. De bomen zorgen voor een prachtig coulisseneffect richting Eys en richting Gulpen-Wittem. Je waant je hier echt in het buitenland!”

Lof voor het loofbos

Het Dunnenbosch, gelegen in het grote gebied Geul- en Gulpdal, vormt samen met het Schweibergerbosch en het Wagelerbosch een aaneengesloten bosgebied. Karakteristiek van het Dunnenbosch zijn de steile kalkhellingen aan de westkant van het gebied. Deze kalkhellingen zorgen voor bijzonder flora. Het is een loofbos dat plaats biedt voor onder meer de hazelmuis.

Blauw-zwart en alleen

Op deze kalkhellingen groeit onder meer de eenbes. De eenbes is heeft meestal vier bladeren die in een ster staan op één stengel. Op deze centrale stengel staan één bloem met opvallende meeldraden en een vruchtbeginsel dat uitgroeit tot een blauw-zwarte giftige(!) bes. Het is een van de meest vroege bloeiers in het bos.

De klimmer van de nacht

De hazelmuis leeft in loofbos, dicht struikgewas en heggen, in heuvelachtig landschap en in laagland. Hij is een goede klimmer en brengt het grootste deel van zijn leven in bomen en struiken door, daarom zijn de vingers en tenen lang en slank, en de voetzolen en handpalmen zijn goed ontwikkeld. Het is één van de kleinere soorten slaapmuizen. De kleur is oranjebruin aan de bovenzijde, en geelwit aan de onderzijde. De keel en borst zijn wit. De staart is lang en zeer dichtbehaard.

Zelf ontdekken

#bellazuidlimburg

Ciao! Lijkt het op jouw foto van de Eyser Heuvelrug ook net alsof je in Bella Italia bent beland? Deel je mooiste foto’s met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. Wij dromen graag samen met jou weg!