Route des Vins
Berg en Terblijt - Houthem St. Gerlach

De jonge wijngaarden rondom Valkenburg

De wijnbouw rondom Valkenburg aan de Geul is flink in opkomst. Wandel de Route des Vins Berg en Terblijt - Houthem St. Gerlach van ongeveer 12 km en ontdek de jonge wijngaarden. In Vilt maak je kennis met een bijzonder fruitbedrijf dat cider produceert. Onderweg passeer je ook de spectaculaire rotswoningen van de blokbrekers, wandel je langs natuurgebied Ingendael en kruis je het Jacobspad in Houthem St. Gerlach. 

Startpunt: Station Houthem St. Gerlach, Caldenborghsweg 4

Een eeuwenoud landschapsmozaïek

Grote hoogteverschillen, stromende beken, wegen met haarspeldbochten, diepe kalksteengroeves, kilometerslange mijngangen om in te verdwalen, indrukwekkende steilranden en schitterende vergezichten. Je vindt het allemaal in Valkenburg aan de Geul. Geen enkele andere plek in Nederland kent een gevarieerder mozaïek van landschapselementen.

Onder het oppervlak ligt bovendien een afwisselende geologie, gedomineerd door kalksteen uit het Krijttijdperk. Dit zeventig miljoen jaar oude restant van een tropisch warme zee zit vol prehistorische sporen, zoals skeletten van roofzuchtige maashagedissen. Onderweg worden deze eeuwenoude sporen zichtbaar in de vorm van mergelrestanten. Deze rijke bodems samen met de vele hellingen maken dan ook dat de wijnbouw rondom Valkenburg aan de Geul flink in opkomst is.

Bekijk de brochure

Route des Vins Berg en Terblijt - Houthem

Bekijk de online brochure of haal hem gratis bij een Visit Zuid-Limburg punt of bij ondernemers langs de route.

Wat kom je onderweg allemaal tegen?

Wijnen én slapen

Na een wijntje nog in de auto stappen, hoeft niet als je lekker blijft slapen in het mooie Limburgse land. Op deze bijzondere plekken proef je mooie wijnen van eigen bodem, rol je lekker je bed in en ontwaak je met uitzicht op de wijngaarden. 

Dit vind je vast ook leuk!