Wijngoed Lenoire

Wijngoed Lenoire

In 17 jaar tijd heeft Bas Lenoire meer dan 400 wijndomeinen bezocht. Dit gaf volop brandstof aan zijn droom en ambitie om ooit een eigen wijn te produceren. Een opleiding voor wijnmaker en de mogelijkheden van het perceel op de Rasberg deden de rest. In 2021 zijn de eerste 4000 ranken aangeplant, in totaal staan er nu bijna 11.000. Deze wijngaard is tevens onderdeel van Route des Vins Berg en Terblijt - Houthem St. Gerlach. 

Terroir
De Rasberg is een mooi cadeau van moeder natuur. In het ‘Krijt-tijdperk’ vormde zich mergel dat voor 90% uit kalk bestaat. Deze bodemsamenstelling is zeer geschikt voor wijnbouw. Ook is er veel kiezel door de Maasafzetting, dit draagt bij aan een uitstekende waterhuishouding.

Landschap en klimaat
Vanaf het wijndomein heb je een adembenemend uitzicht over de Maasvallei van Kanne tot de steenkolenmijn Zwartberg in Genk. Prominent in het zicht ligt Maastricht. De zuidwestelijk georiënteerde helling ligt 120 meter boven NAP. Door deze ligging ontstaat een microklimaat.

Druif- en wijnsoorten
Op wijngoed Lenoire groeien en bloeien 4 druivenrassen: Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Noir. We produceren hiermee 4 exclusieve wijnen: Pinot Gris Grand Cru, Chardonnay Barrique, Cuvée Lenoire en Grande Cuvée ‘Méthode traditionelle’.

Wijnproces
Iedere wijn heeft zijn eigen productieproces: de Pinot Gris grand cru wordt ‘opgevoed’ op groot hout. Onze Chardonnay rijpt op traditionele barrique uit de Bourgogne. De Grande Cuvée is een ‘bubbel’ van Chardonnay en Pinot Noir, Méthode traditionelle. En tot slot onze ‘Cuvée Lenoire’ maken we van een blend Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay.

Wist je dat?

Op Wijngoed Lenoire kun je op aanvraag een bourgondische rondleiding boeken. Bas wandelt met je langs de wijnranken en vertelt met zijn welbekend enthousiasme over de ontstaansgeschiedenis en toekomstplannen van het wijngoed.
Bij droog weer worden er in de wijngaard een proeverij van 3 wijnen en enkele lekkere hapjes geserveerd. Indien de weergoden tegenwerken wordt er na de rondleiding uitgeweken naar zijn restaurant Vino&Friends - OGGI in Maastricht.

Openingstijden


Rondleidingen en proeverijen op aanvraag vanaf 12 personen (of een minimum startbedrag van €270).

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Wijngoed Lenoire. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!