Van harte welkom!

Zuid-Limburg zal je verbazen… het buitenland in eigen land lonkt! Dank voor alle steunbetuigingen na de wateroverlast, Zuid-Limburg is grotendeels hersteld. In onze heuvels word je meer dan ooit gastvrij onthaald, zelfs Valkenburg is weer toegankelijk. Kom vakantie vieren in Zuid-Limburg en wees welkom. Juist nu. Wij helpen je veilig op weg.

Leerwijngaard Entre Les Collines

Leerwijngaard Entre Les Collines

Meerssenderweg
Valkenburg
Een tiental jaren geleden heeft de weduwe van een oud lid ter nagedachtenis aan haar man deze wijngaard ter beschikking gesteld aan het Wijngilde ELC. Na een grote onderhoudsbeurt door de leden van ELC is er een educatief doel aan toegekend en staat deze wijngaard ter beschikking aan onder andere leden als Leerwijngaard. Het snoeien en biologisch verzorgen van de druiven en de druivenstokken staat hierin centraal.

Terroir
Omringd door een hellingbos en kalkrijke graslanden en oude akkers vangen de druiven voldoende zon en kunnen daardoor goed rijpen om er een top wijn van te maken. De druiven staan op een lichte helling tussen de autoweg en het spoor. 

De druivenstokken zijn van noord naar zuid aangeplant zodat de wind er dwars doorheen kan waardoor de druiven na een regenbui snel weer opdrogen. Bij vorst uit de noordelijke richting zijn de jonge scheuten gevoelig voor vorstschade en moet er handelend opgetreden worden

Druivenrassen en wijnsoorten
In zijn algemeenheid zijn hier de zogenaamde Piwirassen 'Pilzwiderstandsfähigen Rebsorten' aangeplant gezien deze beter passen in het klimaat en bij de grondsoort. Van het bestand zijn ongeveer 30% witte en 70% blauwe druiven. 

Het betreft de rassen; Bianca, Johanniter, Phoenix, Rondo en nieuwe tolerante rassen. De druiven worden gezamenlijk door de leden verwerkt tot Gildewijn die geserveerd wordt bij diverse bijeenkomsten.

Wijnproces
Enkele ervaren leden vinificeren de druiven tot een goede wijn onder het toeziend oog van nieuwe leden die na hun basiscursus hier nog verdere praktijkkennis opdoen. Beide processen van zowel witte als rode wijn worden in de praktijk inzichtelijk gemaakt. Dit gebeurt in het gildelokaal 'Proostenkelder' in Meerssen.

Openingstijden en tarieven


 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Leerwijngaard Entre Les Collines. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!