Detail

Dorpswijngaard Halte St. Gerlach

Van Caldenborghsweg 2
Valkenburg
In 2019 zijn op dit perceel op de zuidhelling van het Geuldal 750 wijnstokken aangeplant. In samenhang met de vakantiewoning in het historische stationsgebouw uit 1903 en de aan de overzijde van het spoor gelegen grotere wijngaard van de Oostwegel Collection vormt dit een bijzonder ensemble. Deze wijngaard is tevens onderdeel van Route des Vins Berg en Terblijt - Houthem St. Gerlach. 

Dit project is een initiatief van Halte St. Gerlach en Stichting Wij Houthem - St. Gerlach en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Valkenburg, Buitengoed Geul en Maas en LEADER. De dorpswijngaard is een ontmoetingsplek geworden waar wijnliefhebbers en omwonenden hun 'eigen' wijnranken kunnen adopteren en verzorgen; wijnboer in het klein! 

Terroir
Door een dikke laag löss vinden de wortels hun weg naar de ondergelegen mergellagen. De wijngaard ligt op de op het zuiden gerichte helling van de Geul, grenzende tegen een van de oudste spoorlijnen van Nederland.

Druivenrassen en wijnsoorten
De aangeplante wijnrassen in de dorpswijngaard zijn Johanniter en Sauvignier Gris.

Wijnproces
De aanplant, onderhoud en pluk wordt uitgevoerd samen met vrijwilligers en de adoptiehouders. Dit wordt handmatig en biologisch gedaan. In de productie wordt intensief samengewerkt met Wijngoed Fromberg die een mooie witte wijn en een mousserende wijn gaat produceren.

Wist je dat?

Wakker worden met uitzicht op de wijngaard! De vakantiewoning Halte St. Gerlach, in het historische voormalige stationsgebouw, is in 2015 verbouwd en biedt ruimte aan zes gasten.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Dorpswijngaard Halte St. Gerlach. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!