Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

31 mei 2016

Bekijk video

Zo lekker smaakt Zuid-Limburg!

Bekijk hier de vlog 'Zoveel lekkers in Zuid-Limburg!'

Limburgers zijn niet voor niets Bourgondiërs. Er wordt hier zoveel lekkers gemaakt, daar word je vanzelf een fijnproever van. In Wijlre staat de oudste bierbrouwerij van ons land (uit 1340!), er is een rijke traditie aan stroop stoken, op onze glooiende heuvels wordt zelfs wijn verbouwd, om nog maar te zwijgen over de fruitgaarden waarvan de oogst weer terechtkomt in de wereldberoemde Limburgse vlaai. Culinair is het goed toeven hier en wij mochten als twee echte Bourgondische lekkerbekken een bezoek brengen aan een van de meest culinaire plekken van het Zuiden: de Eyserhalte in Eys.

 

Alleen al de weg ernaartoe bezorgt je het ultieme vakantiegevoel. Delicatessenzaak de Eyserhalte ligt bovenop zo’n karakteristieke Zuid-Limburgse heuvel met een jaloersmakend uitzicht over het landgoed. Op het landgoed staan de fruitbomen, notenbomen, struiken en andere planten waarvan de Eyserhalte de oogst gebruikt voor de vervaardiging van hun eigen delicatessen. De winkel, gevestigd in een oud koelhuis voor appels, is een sfeervolle zaak waar eigenaar André Leclercq ons met trots zijn allerbeste producten liet zien en proeven.

Balsamicoazijn met appelaroma, verse kumquats (een soort sinaasappelbes die je met schil en al oppeuzelt), wilde asperges, vers sap van karmijnappels uit eigen gaard, daslookdressing, zelfgestookte appelstroop van Andrés vader... het culinaire arsenaal van de Eyserhalte verraste onze ogen én smaakpapillen. Struinend langs de lange rijen wekpotten met ingemaakte lekkernijen, hoef je niet te schrikken als je opeens de creatie van een sterrenchef tegenkomt. Beluga-chef Hans van Wolde doet ook een duit in het zakje in de vorm van zijn niet te versmaden gehaktballen en viersterren lamscurry, allemaal ingemaakt door de chefs van de Eyserhalte.

 

Als je Zuid-Limburg letterlijk wil proeven, dan ben je bij de Eyserhalte aan het juiste adres. In de zaak ligt de focus op de heerlijkheden uit onze streek, het liefst nog van het eigen landgoed in Eys. Paradepaardjes van eigen bodem zijn de zwarte walnoten op siroop die een heel bijzonder procedé hebben ondergaan, karmijnappelsap (dat zo lekker was dat we er niet vanaf konden blijven) en de producten met daslook, zoals daslookdressing, daslookpesto en daslookmayonaise. Deze groene plant met prachtige witte bloemen, die een knoflookachtige geur verspreid, mochten we zelf plukken op het landgoed. Chef Maciek Starzak liet ons op ambachtelijke wijze onze eigen daslookpesto maken (filmpje!) en vooral veel proeven tussendoor...

Er was zo veel lekkers te proeven bij de Eyserhalte, er was bijna geen plek meer voor de lunch. Sinds een jaar zijn er tussen al die heerlijkheden enkele tafels gedekt, waar je niets liever wilt dan aanschuiven voor de lunch. Natuurlijk vind je hier een seizoensgebonden kaart waarop je veel van de Eyserhaltse delicatessen terugvindt zodat je ze meteen kunt uitproberen. Naar zulk ‘leesvoer’ hadden wij wel oren! Uitkijkend over het landgoed word je verwend met verse aspergesoep, een luxe kaasplank of die Beluga gehaktbal. Na zo’n verwenlunch kun je eigenlijk niets anders dan een stevig rondje foodshoppen. Wat smaakt Zuid-Limburg toch lekker.

 

Liefs, Jenneke en Leonie

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website