Blogs van locals

De aantrekkingskracht van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg: Een streek die letterlijk, maar ook figuurlijk het hart van Europa is. Dat merk je aan alles: aan de mensen, de gewoontes en de Limburgse taal die overal nét een beetje anders klinkt. Lees het verhaal van Zuid-Limburg door de ogen van bekende en minder bekende locals, want wie kan nu beter over de aantrekkingskracht van de regio vertellen, dan de locals zelf! 

Zuid-Limburg lonkt...

Twan Huys: 'De natuur geeft balans'

Twan beschrijft zijn liefde voor de heuvels, en uit zowel zijn tederheid als bezorgdheid voor de natuur. De rust en weidse luchten brengen hem altijd weer in balans. Tenslotte filosofeert hij over de definitie van geluk: 'hier ZIJN'. Lees snel verder. 

André Rieu: 'Limburg is écht bourgondisch'

Vanuit zijn kasteel aan de rand van Maastricht doet André uit de doeken waarom hij zoveel waarde hecht aan het Limburgse landschap, de cultuur en de mentaliteit van de Limburgers. Het bourgondische karakter spreekt de violist het meeste aan. Lees je mee? 

Paul Cabo: 'Kerst in Valkenburg is magisch'

Kerst in Valkenburg; de lichtjes, de sfeer, de kerstmarkten, de mensen, het lekkere eten. Wat is het nu, dat Kerststad Valkenburg zo magisch maakt? Kerstman Paul Cabo vertelt in deze blog waarom hij zo gelukkig wordt van de kerstperiode. 

Karen Jeneson: 'Om te baden ging je naar Coriovallum'

Het Romeinse badhuis in Heerlen is het oudste en best bewaarde antieke gebouw van Heerlen. Archeologe Karen Jeneson vertelt in haar blog over het Romeinse badhuis, de acro-bekers en de Via Belgica. Ga je mee terug in de tijd?

Camille Oostwegel: 'In de bron van Europa'

Al duizenden jaren is Zuid-Limburg de kern van het verhaal van Europa. In deze blog vertelt Camille Oostwegel Sr. waarom deze streek, met de buitenlandse overheersingen door de eeuwen heen, wordt beschouwd als de bron van het huidige Europa. 

Leon Einöther: 'Het landleven van vroeger'

In deze blog deelt Leon zijn passie voor de Zuid-Limburgse vakwerkhuizen. Hij vertelt over de geschiedenis, leefklimaat en de (her)bouw van de karakteristieke vakwerkhuizen. Ook neemt hij je mee naar Nonke Buusjke middenin de Schinveldse Bossen. 

Patricia & Erwin Lennarts: 'Oefenen voor El Camino'

Patricia en Erwin Lennarts doen in deze blog uit de doeken waarom Zuid-Limburg de perfecte omgeving is om te bezinnen en te oefenen voor El Camino. Om ervaring als pelgrim op te doen kun je een camini wandelen of een van de vele pelgrimsoorden bezoeken. 

Jack Vinders & Marcia Luyten: 'De trots is terug'

Jack Vinders en Marcia Luijten delen hun verhalen over het mijnverleden. Van een enorme bontjassendichtheid, de fanfare, tot aan de sloop van de mijnen, ze hebben het wel en wee van de mijnstreek aan den lijve ondervonden. Lees snel verder. 

Sebastiaan Vonk: 'Permanent op zoek naar puzzelstukjes'

Sebastiaan Vonk vertelt waarom hij het belangrijk vindt dat het oorlogsverleden niet vergeten wordt. Hij heeft het initiatief genomen om de gesneuvelden middels foto's een gezicht te geven.

Joep Orbons: 'Vuursteen als fundament voor vandaag'

De prehistorie bepaalt wie we zijn en hoe we leven, en is een essentiële bouwstenen van de huidige maatschappij. Joep vindt niets mooier dan puzzelen aan iets onbekends, aan iets dat al duizenden jaren onder de oppervlakte ligt verborgen. 

Pieter Caljé: 'Ons Krijtland raakt het hart van de Zuid-Limburgse identiteit'

Zuid-Limburg is een van de weinige plekken waar het krijt zichtbaar aan de oppervlakte komt. Pieter Caljé doet uit de doeken waarom het krijtlandschap een bron van verhalen, maar zeker ook van leven vormt. 

Edmond Staal: 'Onze bergen lagen er niet altijd'

In deze blog onthult Edmond Staal wat hem zo fascineert aan het Limburgs landschap. Hij praat met passie over het dalenlandschap, vertelt over de invloed van de rivieren, beekjes en bronnen én legt uit hoe de Zuid-Limburgse heuvels zijn ontstaan. 

Meet the locals van Beekdaelen

Fietsen over de Beekdaelenroute is genieten van prachtige natuur, vergezichten, kastelen, cultuurhistorie en uitrusten bij de gezelligste horeca. Beekdaelen zit vol verrassingen en verhalen. Onderweg vertellen de locals waarom Beekdaelen zo bijzonder is. Krijg alvast een voorproefje van de route en bekijk de videoboodschappen van de locals.