Blogs over de Limburgse historie

Neem een duik in de rijke historie

Van de oerboeren in de prehistorie tot het Zuid-Limburgse mijnverleden. Zuid-Limburg heeft een rijke historie. Eeuwenoude sporen van beschaving, religie, overheersing, oorlog en welvaart vind je tot op de dag van vandaag terug in zeldzame opgravingen, cultureel erfgoed, steenkolenmijnen en interessante musea. Onze bloggers nemen jullie mee! 

Een reis door het verleden met onze bloggers

Heden en verleden ontmoeten elkaar rondom Eys

Blogger Bregje ging met haar gezin een deel van de herdenkingsroute 'Om niet te vergeten' lopen rondom Eys. Ze genoten van prachtige vergezichten en ontdekten de verhalen achter de oorlogsmonumenten. 

Spelen in de Middeleeuwen op Kasteel Hoensbroek

Jenneke neemt je in haar blog en vlog mee naar Kasteel Hoensbroek. De eerste stenen van het kasteel stammen uit het jaar 1375. Niet alleen architectuur- en geschiedenisliefhebbers kunnen hier hun lol op; de verhalen over het leven in het kasteel maken een bezoekje tot een superleuk uitje voor iedereen. Lees en kijk je mee?

Museum Romeinse Katakomben

Samen met haar vlogcamera is Jenneke naar Museum de Romeinse Katakomben in Valkenburg gegaan, om de crypten van de vervlogen Romeinse tijden vast te leggen. Samen met een gids loopt ze door alle gangetjes en grafkamers. Laat je onderdompelen in het Romeinse verleden en bekijk de blog en vlog!

De stad onder de stad: Heerlen ontwikkelt Romeins Kwartier

Jenneke gaat samen met haar collega op pad naar Het Romeins Kwartier. Dit is een belevingsconcept om de Heerlense historie via een wandeling weer aan het licht te brengen. Het Romeins Kwartier neemt je mee langs de historische hoogtepunten, zoals: vindplaatsen, kunstwerken, opgravingen en belangrijke gebouwen. Loop je mee?

Wandelen over de Via Belgica

Altijd al eens willen wandelen over de Romeinse wegen van de Via Belgica? Jenneke was je voor! in haar blog en vlog kun je zien hoe ze samen met haar moeder langs een Romeins landschap wandelt: boerderijen omringd door glooiende graanvelden en nederzettingen gesticht rond bruggen en kruispunten. Ook zijn er allerlei Romeinse bezienswaardigheden te aanschouwen.

Wandelen door het decor van Dagboek van een Herdershond

De geliefde tv-serie komt opnieuw tot leven in het historische Eijsden. Wandel langs de opnamelocaties en proef de pure nostalgie uit die tijd. Treed in de voetsporen van de toenmalige cast en herbeleef de leukste scènes met de jonge en onhandige kapelaan Odekerke, de strenge pastoor Bonhomme en de knappe Miete.