Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Parkstad Limburg wint award beste reisbestemming ter wereld

8 april 2016

Van een klein project naar wereldplek

Wie sjoeën ós Limburg is! Sinds gisteravond is Parkstad Limburg niet meer zomaar een klein plekje op de kaart, maar uitgegroeid tot een reisbestemming van wereldklasse, met glooiende heuvels en een Bourgondische keuken. Dat imago was er niet altijd. Dat wij na enorme ontwikkelingen de felbegeerde 'Tourism For Tomorrow'-award winnen, is een enorme kers op een heerlijke taart!


Regio Parkstad Limburg was één van de drie finalisten in de categorie 'Beste Reisbestemming ter Wereld' voor de WTTC Award 2016, gekozen uit 157 deelnemers uit 66 landen. De award werd op 7 april uitgereikt in Dallas. Het Amerikaanse World Travel & Tourism Counsil is een wereldwijde autoriteit op het gebied van reizen en toerisme. Ze kiest ieder jaar onder andere de meest vooruitstrevende reisbestemming ter wereld. Voor het eerst wint Nederland – laat staan onze regio! – een award van wereldformaat. Nou, Parkstad Limburg… in de pocket! Maar wat maakt deze regio dan zo uniek?

1. De inwoners

Niet alleen transformeerde Parkstad Limburg van een voormalig mijngebied naar de ultieme toeristische bestemming, het gebied bewijst dat een regio die eerst als ondergemiddeld werd gezien, mooi kan worden op haar eigen manier, met accenten op de juiste plekken. ‘Inwoners zijn hier ambassadeurs,’ horen we meer dan eens in de wandelgangen. Door hun betrokkenheid zorgen inwoners namelijk voor een flink gedeelte van de recreatieve omzet in het gebied. De award versterkt de erkenning en trots van onder hen dan ook grandioos, verwachten we.

2. Binnen- en buitenactiviteiten

Doordat meer mensen hun vakantiebestemming in het laatste deel van de twintigste eeuw in het buitenland zochten, zag regio Parkstad Limburg haar populariteit en economische welvaart drastisch dalen. Om het aantal bezoekers weer omhoog te krikken, móest er iets gebeuren met het gebied.

Inmiddels biedt de buurregio als aanvulling op de zomerse charmes van het Heuvelland een ‘slecht weer-bestemming’ met genoeg binnen-attracties zoals het Continium Discovery Center in Kerkrade. En niet alleen dat! Door de ontwikkeling van grote dagattracties, afgewisseld met (nieuwe) natuurgebieden, is er hier nu gewoon zo veel te doen dat je terug moet blijven komen. Parkstad Limburg is het hele jaar door een toeristische bestemming van formaat. En ja, daar worden ook wij als inwonende Zuid-Limburgfans heel erg blij van. Naast Continium Discovery Center zijn er nog minstens 9 andere topattracties.

3. Groen, groener, groenst

Een grotere transformatie ‘van zwart naar groen’ was niet denkbaar! De groene ontwikkeling van Parkstad Limburg heeft het korte bestemmingstoerisme naar Zuid-Limburg alleen maar meer doen toenemen, omdat het gebied aantrekkelijker werd. En die ontwikkeling zorgde weer voor nieuwe investeerders en toen werden we nog groener, en ga zo maar door. Parkstad Limburg werd in 15 jaar tijd een van de groenste stadsregio’s van Nederland door toerisme, natuur en cultuur als speerpunten in de ontwikkelingsstrategie op te nemen.

Het is nu vooral zaak dat we zo door blijven gaan met alle positieve ontwikkelingen. En trek eropuit! Ga het BloteVoetenPark beleven, probeer nieuwe restaurantjes uit en vertel vooral aan iedereen dat jouw regio in 2016 de beste reisbestemming ter wereld is.

Liefs, Jenneke & Leonie

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website