Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

16 september 2016

Dus zó brouw je Limburgse trots!

Bekijk hier de vlog 'Dus zó brouw je Limburgse trots!'

In het bierdorp van Nederland draait het al eeuwenlang om het gouden gerstenat. Rijd je door het mooie Wijlre, dan kom je er geheid langs: de Brand Bierbrouwerij. Glanzende koperen ketels verklappen dat je aan het goede adres bent om kennis te maken met de rijke Limburgse traditie van het bier brouwen. Wij kregen een rondleiding door het vernieuwde bezoekerscentrum van de Brand Bierbrouwerij.

 

Toegegeven, echte bierdrinkers zijn we niet. Wel zijn we allebei foodies van het eerste uur. We vinden het belangrijk dat er een verhaal zit achter een product. Tijdens de rondleiding in de Brand Bierbrouwerij is dat precies wat je krijgt: het verhaal van zeven eeuwen bier brouwen geserveerd in een koud glas.

Eeuwenlang bierbrouwen

Het oude, roodgeschilderde pand is de voormalige woning van de familie Brand. Hier begint de rondleiding in een moderne ontvangstruimte waar je op z’n Limburgs wordt verwelkomd met koffie en vlaai. De bovenverdiepingen zijn ingericht als Brand-museum. Talloze bierpullen, oude biervaten, nostalgische reclameposters en carnavalsattributen nemen je mee door de geschiedenis van Brand Bier. In het ‘object theatre’, een mooi vormgegeven voorstelling met een bijzondere inzet van beeld en geluid, scheert eeuwenlang bierbrouwen in Wijlre aan je voorbij.

 

Brand bier wordt door de eeuwen heen op vrijwel dezelfde manier gebrouwen. Terwijl je je een weg baant langs de nostalgische koperen ketels, hun moderne RVS broertjes en langs het uitzicht over de indrukwekkende bottelarij wordt het proces van bier brouwen helder. Dit wordt uitgelegd aan de hand van de vier ingrediënten van bier: water, gerst (mout), hop en gist. Onderweg kun je deze ingrediënten aanraken, eraan ruiken en proeven.

De bron van al het bier

Dan sta je opeens voor het heiligdom van de brouwerij. Goed beschermd achter een glazen wand zie je de oude bron. Dit is de plek waar in 1340 het eerste water werd verkregen voor het brouwen van het befaamde biertje. Dankzij het behoud van deze bron kan de brouwerij bewijzen dat zij écht de oudste van Nederland is.

 

Even kijken of we goed hebben opgelet: het bronwater wordt opgepompt, dan wordt er mout (dit zijn ontkiemde en gedroogde gerstekorrels) toegevoegd aan het water, dit mengsel wordt later gekookt met hop, hierna wordt gist toegevoegd die de aanwezige suikers omzet in alcohol en dan kan het bier worden gebotteld. Zie je het nog niet helemaal voor je? Kom dan vooral zelf een kijkje nemen in de Brand Bierbrouwerij!

En zó smaakt het resultaat!

Natuurlijk ga je niet met dorst naar huis. De rondleiding eindigt in Proeflokaal ’t Kelderke, want het proeven van het eindproduct wordt natuurlijk niet overgeslagen. Het sfeervolle proeflokaal vol donker hout, schilderingen en glas-in-loodramen stamt uit 1937. Aan de glimmend koperen bar haal je je vers getapte Brand biertje om de rondleiding mee af te sluiten. Wij kregen hier een spoedcursus biertappen. Het resultaat daarvan zie je in de vlog!

 

Een rondleiding in de Brand Bierbrouwerij blijkt zelfs ontzettend leuk voor de niet-doorgewinterde bierdrinker. Duik net als ons ook in een van de koperen ketels en beleef de ontwikkeling van Middeleeuwse tot moderne bierbrouwerij, allemaal in ons mooie Zuid-Limburg!

 

Liefs, Jenneke & Leonie

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website