Van harte welkom!

Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg

 

Grotgang Donker

Een kijkje ondergronds

De mysterieuze mergelgrotten in Limburg

In de Zuid-Limburgse mergelgroeven valt van alles te beleven voor jong en oud. Tijdens een bezoekje aan de grotten in Limburg leer je hoe deze door de eeuwen heen verbonden zijn met het dagelijks leven in de omgeving. Ontdek de ondergrondse geheimen op je gemak tijdens een rondleiding, of juist op een speciale mountainbike terwijl de adrenaline door je lijf giert.

Dit verschuilt zich onder de grond in Zuid-Limburg

Onder de Zuid-Limburgse grond zit miljoenen jaren aan geschiedenis verscholen: van het Krijt, via de middeleeuwen, tot schuilen voor het bovengrondse geweld in de Tweede Wereldoorlog. Later, in de jaren 50, werkten de Zuid-Limburgse koempels zich een ongeluk om het zwarte goud op te delven in de mijnen.

Ontdek het mijnverleden van Zuid-Limburg

In de jaren 50 daalden dagelijks duizenden mijnwerkers af naar ‘de koel’, zo’n 700 meter onder de grond, om steenkool te winnen.  Delf zelf in dit verleden.

Wilhelmina Mijn Parkstad Limburg
Mijnwerker
Mijnwerker Archieffoto

De oudste vorm van mijnbouw

In het Savelsbos vind je de oudste bekende vorm van mijnbouw, die maar liefst 6000 jaar geleden ontstond. In deze vuursteenmijnen groeven inwoners naar vuursteen om er kleine wapens en andere gebruiksvoorwerpen van te maken. Nu kun je zelf deze historie verkennen, dankzij verschillende excursies in het ondergrondse rijk.

Een bijzondere ervaring in de grotten