Mergelroutes
dwars door het krijt­landschap

Steengoede fiets- en wandelroutes

Hoe kun je het mergellandschap nou beter ontdekken dan via een mooie wandel- of fietstocht? In Zuid-Limburg zijn er ontelbare fiets- en wandelroutes die je langs de mergelschatten voeren. Een forse klim wordt beloond met een prachtig vergezicht over de mergelwanden en heuveltoppen. Trek je wandelschoenen aan of kruip in de trappers en bekijk het landschap met eigen ogen.

Ervaar zelf het krijt-lösslandschap via deze top 7:

Wil je fietsen langs steile krijtrotswanden, wandelen door mergelgroeves of op safari met een ranger door het Land van Kalk? Het kan allemaal, daarom hebben wij alvast deze top 7 steengoede routes voor je geselecteerd!

Verhalen over mergel en grotten

Onze bloggers en vloggers gingen met de krijtroutes op verkenning tussen de mergel en in de grotten. Lees/kijk je mee? 

Bestel in onze webshop

Monumentenwandeling Eys

Deze wandelroute van 3,7 km neemt je mee door het thema Krijt, Mergel en Kalk in het dorpje Eys. Met aandacht voor detail komt de lokale geschiedenis weer tot leven tijdens deze wandeling langs historische huizen en andere monumentale bezienswaardigheden.

Langs Vuursteen in het Savelsbos

Stap in de wereld van vuursteen, een uniek materiaal dat al sinds de prehistorie door de mens wordt gebruikt. Deze vuursteenwandeling van ca. 5 kilometer leidt je door het diepe Maasdal naar het bijna 100 meter hoger gelegen plateau.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.

Proef de vruchtbare lössbodem met de wijnroutes

De vruchtbare lössbodem van Zuid-Limburg levert veel heerlijke streekproducten op. Wandel eens een van onze Routes des Vins en proef de wijnen van de regio!

Laat je inspireren en ga op pad:

Bekijk het filmpje en laat je meevoeren door onze regio: land van Krijt, Mergel en Kalk. 

Dit wil je weten over het bijzondere Zuid-Limburgse krijtlandschap:

#steengoederoutes

Deel jouw mooiste mergelmomenten met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!