Twee vriendinnen wandelen richting de camera in het gras in een bos, met mergelheuvels op de achtergrond.

Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul

Wandelen langs mergel en groeves

Download de route en ga op direct op pad in en rondom Valkenburg aan de Geul. Nog beter: dompel je helemaal onder en ga ontspannen op pad met de uitgebreide brochure van deze krijtwandeling. Verrijk je route met verdiepende verhalen over de groeves, de mergelgebouwen, de prachtige kalkgraslanden, de leukste tips voor een pauze onderweg en nog veel meer.

Bestel in onze webshop

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.

Flaneer over de zeebodem via deze 3 lussen:

De totale Krijtwandeling in en rondom Valkenburg aan de Geul bestaat uit drie verschillende wandelroutes met elk hun eigen geheimen die jij kunt ontrafelen!

foto gemaakt in de grot waarin je een tekening met een paard ziet aan de muur, en rechts doorkijkt naar andere grotgangen.
1

In het spoor van de blokbrekers

Het is moeilijk voor te stellen hoe eeuwenlange ondergrondse mergelwinning een gebied kan veranderen. Op deze wandelroute dwars door het Geuldal stap je in de voetsporen van de blokbrekers: mannen die de mergel vakkundig uit de aarde zaagden en loswrikten.

Twee dames lopen door een parkje in Valkenburg met op de achtergrond gebouwen van mergel en steen
2

Door het hart van het mergelstadje

De Krijtwandeling lus 2 slingert dwars door het hart van Valkenburg en het krijtlandschap richting Sibbe. Al meer dan 150 jaar is het mergelstadje Valkenburg in trek bij toeristen uit het hele land en van over de hele wereld. 

Grasveld met in het midden een kasteel.
3

Goudgele kerken en kastelen

De Krijtwandeling lus 3 brengt je naar de mooie (onbekende) plekjes in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Tijdens deze wandelroute ontdek je de kalkrijke en groene omgeving in de omgeving van Schin op Geul. 

Wandelaar vanaf de rug op de voorgrond, wandelend richting een hoge wand met mergel

Nog meer steengoede wandel- en fietsroutes

Ga op reis door de geologische periode van het Krijt. Laat je meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en ontdek het ondergrondse mysterie van Zuid-Limburg.

Dit wil je weten over het bijzondere Zuid-Limburgse krijtlandschap:

#steengoederoutes

Deel jouw mooiste mergelmomenten met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!