Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Route des Vins

Een reis langs onze Zuid-Limburgse wijn

Route des Vins: Wahlwiller-Eys

In de gemeente Gulpen-Wittem is de éérste bewegwijzerde wijnroute gelanceerd!

Ontdek de Zuid-Limburgse wijn rondom Eys en Wahlwiller middels een adembenemende en educatieve route van ongeveer 10 kilometer. Onderweg passeer je maar liefst vijf wijngaarden met verbluffende uitzichten en veel leuke wijnweetjes. Volg de druifjes langs de weg, betreed het ‘Wiengetske’ en waan je in de wereld van de Zuid-Limburgse wijn!

Wijndorp Wahlwiller

Wahlwiller heeft het predicaat ‘Wijndorp’ gekregen. Dit is niet voor niets:  jaarlijks in het laatste weekend van september wordt hier het Wahlwiller Wijnfeest gehouden: een groot dorpsfeest met proeverijen van lokale wijnen, rondleidingen door de wijngaarden, een speciaal geschreven wijnlied en ieder jaar een nieuwe Wijnkoningin.

Parkeer je auto op de parkeerplaats bij de kerk, waar ook het startbord van de Route des Vins staat. Veel plezier!

Welke wijngaarden kom je onderweg tegen?

Wittemer Wijngaard

In 1971 plantte Dr. Schepel hier 1000 wijnstokken. Hiervan staan er nog 100 die je kunt herkennen aan de dikke, kronkelige stammen. Sinds 1999 zijn de open plekken opnieuw beplant en is de wijngaard uitgebreid tot 1200 stokken.

Op de kalkgraslanden rondom de wijngaard vindt je bijzondere kalkflora en -fauna van orchideeën, kruiden zoals tijm en oregano, bewoonde dassenburchten en de beschermde wijngaardslak.

Alles gebeurt ambachtelijk: oogsten met de hand, kneuzen en ontstelen met de schaar, het persen en de toevoeging van de wijngist.

Lees meer

Hubertus Wijngaard

Sinds 1984 staan op dit kleine perceel ongeveer 450 stokken. Dit is goed voor zo’n 500 flessen wijn per jaar.

Aangeplant staan de Muller-Thurgau, Auxerrois, Pinot Gris en een enkele Bacchus. De schil van de Pinot Gris heeft meer kleur dan die van de andere lichtblauwe druiven.

Het hele wijnproces is hier in eigen hand. De druiven worden met een handbediende korfpers geperst en in roestvrij aluminium vaten wordt de most vergist.

Lees meer

Cunibertus Wijngaard

Sinds 1984 staan op dit kleine perceel ongeveer 450 stokken. Dit is goed voor zo’n 500 flessen per jaar. De wijngaard dankt zijn naam aan een middeleeuwse Keulse Bisschop die wijnterrassen bezat boven Wahlwiller. Ook de kerk in Wahlwiller draagt de naam Cunibertuskerk. 

Aangeplant staan de Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir. Bijzonder is dat alleen de Pinot Noir druif rode wijn levert. Alle andere druivensoorten van de Cunibertus Wijngaard én de Hubertus Wijngaard geven witte wijn.

Lees meer

Domein Aldenborgh

Dit biologische wijndomein kenmerkt zich door het unieke, natuur-inclusieve beheer dat plaatsvindt. Zo wordt afgezien van bespuitingen met chemie, koper en zwavel en wordt in plaats daarvan gefocust op het telen van een zo ziektewerend mogelijk gewas op een zo vitaal mogelijke bodem, rijk aan schimmels en bacteriën.

Hier geldt de overtuiging dat complete biodiversiteit - boven- én ondergronds - bijdraagt aan duurzame landbouw en levende, karaktervolle wijn. Zij maken deel uit van Raw Wine, een wereldwijde community van 150 biologische wijnbedrijven die deze visie met hun deelt.

Lees meer

Domaine Salamander

In 2007 worden hier in Eyserheide de eerste stokken geplaatst. In 2013 is een nieuw perceel beplant met Frühburgunder en Siegerrebe. De naam Salamander is gekozen omdat hier vroeger veel salamanders voorkwamen in waterpoelen in de buurt. 

De druiven van het domein staan op een plateau in Eyserheide tussen de kalkrijke graslanden en bossen op 190 meter boven zeeniveau. De wijnranken wortelen in een bodem die is ontstaan door verwering van de onderliggende kalksteen.

Naast de klassieke wijnen maakt Domaine Salamander ook een mousserende wijn van de Riesling druif en twee Cuvée’s, waarbij de Pinot Noir en de Chardonnay druif gemengd wordt.

Lees meer

Deze bloggers gingen je voor!

Savoir Vivre

Wandelen met Camille Sr. Oostwegel
"De uitzichten zijn schitterend met op zeker punt een aantal rijen Italiaanse populieren. Ze doen sterk aan Toscaanse cipressen denken..."
Lees meer

Liefs uit Limburg

Proef, beweeg en geniet in het Limburgse wijngebied
Hier in Zuid-Limburg hebben wij prachtige landschappen, wijngaarden en sinds kort ook een echte ‘Route des Vins’. Liefs uit Limburg mocht het ontdekken...
Lees meer

AiméVin

Wijnregio Zuid-Limburg: Route des Vins
"Ik start vanmiddag bij de kerk van het ‘’wijndorp’’ Wahlwiller. Hier wordt jaarlijks het Wahlwiller Wijnfeest gehouden. Nu zijn er dus ook bewegwijzerde wandelingen. Met de beschrijving in de hand gaan we op weg en volgen het druivensymbool en dus de Route des Vins zoals beschreven!"
Lees meer

Jenneke

Wijnliefhebbers hebben nu hun eigen wandelroute!
"Ik had geluk, want ik liep tijdens de wandeling een wijnboer tegen het lijf en onderwierp hem aan een interviewtje...." Jenneke liep de Route des Vins. Bekijk haar vlog!
Bekijk vlog

Along Came an Elephant

Op wijnavontuur in Zuid-Limburg!
Ongeveer een half uur rijden ten oosten van Maastricht, ligt een klein stukje Nederland te wachten om ontdekt te worden. Kleurrijke landschappen en charmante huisjes tussen de wijngaarden: In Zuid Limburg vind je het perfecte thuis weg van huis voor een weekend.
Lees meer

Vertruffelijk

Limburg wijnprovincie van Nederland
Onlangs werd ik uitgenodigd om met mede foodies een dag door te brengen in Zuid-Limburg. Mijn aandacht getrokken door dit wel heel bijzondere wijnweetje en werd ik aangenaam verrast bij het proeven van Limburgse wijn! In dit artikel vind je een opsomming van een aantal aanbevelenswaarige Limburgse wijngaarden en wat je hier allemaal kan doen.
Lees meer

Proef of koop hier een flesje!

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen Wijn

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website