Wijngaard­wandeling
Meerssen

De wijnen uit Meerssen

Ontdek de Zuid-Limburgse wijn in Meerssen en rondom de gehuchten Raar en Waterval middels een adembenemende wijnroute van ongeveer 8 kilometer. Onderweg passeer je drie wijngaarden met verbluffende uitzichten en vele wijnweetjes. Met informatieborden bij de wijngaarden maak je kennis met het bedrijf, terroir, de druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces.

Struin door het Proosdijpark, bewonder de Basiliek en proef vooral een glaasje van eigen bodem op de gezellige Markt. 

Startpunt: P&R Station Meerssen 

Hoe het allemaal in Meerssen begon...

Het oudste bewijs van wijnbouw in ons land komt uit 968. Toen de Romeinen in Meerssen enkele villa’s aan de Via Belgica bouwden, hebben zij ook de wijnbouw op de vruchtbare heuvels rond Meerssen geïntroduceerd zoals op de Wijngaardsberg en de Raarberg.

Na de Romeinse tijd kwamen deze wijngaarden in het bezit van de Karolingers, zij bouwden een jachtslot in Meerssen. Zo heeft Karel de Grote na de jacht al mogen genieten van de wijnen van Meerssen. Ook is het heel aannemelijk dat het Verdrag van Meerssen in 870 werd beklonken met een Meerssense wijn.

Bekijk de brochure

Wijngaardwandeling Meerssen

Bekijk de online brochure of haal deze gratis bij de Visit Zuid-Limburg shops of -servicepunten.

Wat kom je onderweg allemaal tegen?

Domein de Wijngaardsberg

De oudste wijngronden van Nederland? De Wijngaardsberg in Ulestraten!

Het oudste bewijs van wijnbouw in ons land komt uit 968. De Frankische koningin Gerberga schenkt haar bezit in deze streek aan de Abdij van Reims, waaronder haar wijngaarden op de Wijngaardsberg. Benedictijner monniken komen naar Meerssen, stichten de Proosdij en gaan de wijngaard bewerken.

In de kleine ijstijd (vanaf 1400) wordt wijnbouw moeilijk. Alleen de beste liggingen blijven bestaan, zoals hier. Tot de Fransen rond 1800 de Proosdij opheffen en de wijngaard gerooid wordt. De spindel van de wijnpers is bewaard en in het bos hiernaast zijn de terrassen nog zichtbaar.

In 2002 keert de druif terug. Eerst bescheiden, een halve hectare Pinot Gris en Auxerrois. Dat gaat goed, de wijnen worden alom geprezen. In 2008 wordt uitgebreid met Pinot Noir en Chardonnay, in 2010 volgen spectaculaire terrassen met Pinot Gris, en in 2013 en 2019 groeit de wijngaard verder. Het domein is nu 3,3 hectare groot.

Sfeervol Meerssen

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van Meerssen. Ontdek groene oases van rust, pareltjes van cultureel erfgoed en struin neer op de gezellige Markt. 

Wist je dat?

Een rozenstruik in de wijngaard is als het kanariepietje in de mijnen. Het is een manier om vroegtijdig ziektes in de grond aan te tonen. 

Dit vind je vast ook leuk!