Wijngaarden van Domein de Wijngaardsberg die zich al golvend uitstrekt over de heuvels in Meerssen

Wijngaard­wandeling
Meerssen

De wijnen uit Meerssen

LET OP: Deze route is door de hevige regenval van afgelopen periode tijdelijk niet te wandelen. Kies een van onze andere wijnroutes.  

Ontdek de Zuid-Limburgse wijn in Meerssen en rondom de gehuchten Raar en Waterval middels een adembenemende wijnroute van ongeveer 8 kilometer. Onderweg passeer je drie wijngaarden met verbluffende uitzichten en vele wijnweetjes. Met informatieborden bij de wijngaarden maak je kennis met het bedrijf, terroir, de druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces. 

Struin door het Proosdijpark, bewonder de Basiliek en proef vooral een glaasje van eigen bodem op de gezellige Markt. 

Startpunt: P&R Station Meerssen 

Hoe het allemaal in Meerssen begon...

Het oudste bewijs van wijnbouw in ons land komt uit 968. Toen de Romeinen in Meerssen enkele villa’s aan de Via Belgica bouwden, hebben zij ook de wijnbouw op de vruchtbare heuvels rond Meerssen geïntroduceerd zoals op de Wijngaardsberg en de Raarberg.

Na de Romeinse tijd kwamen deze wijngaarden in het bezit van de Karolingers, zij bouwden een jachtslot in Meerssen. Zo heeft Karel de Grote na de jacht al mogen genieten van de wijnen van Meerssen. Ook is het heel aannemelijk dat het Verdrag van Meerssen in 870 werd beklonken met een Meerssense wijn.

Bekijk de brochure

Wijngaardwandeling Meerssen

Bekijk de online brochure of haal deze gratis bij de Visit Zuid-Limburg shops of -servicepunten.

Wat kom je onderweg allemaal tegen?

Domein de Wijngaardsberg

De oudste wijngronden van Nederland? De Wijngaardsberg in Ulestraten!

Het oudste bewijs van wijnbouw in ons land komt uit 968. De Frankische koningin Gerberga schenkt haar bezit in deze streek aan de Abdij van Reims, waaronder haar wijngaarden op de Wijngaardsberg. Benedictijner monniken komen naar Meerssen, stichten de Proosdij en gaan de wijngaard bewerken.

In de kleine ijstijd (vanaf 1400) wordt wijnbouw moeilijk. Alleen de beste liggingen blijven bestaan, zoals hier. Tot de Fransen rond 1800 de Proosdij opheffen en de wijngaard gerooid wordt. De spindel van de wijnpers is bewaard en in het bos hiernaast zijn de terrassen nog zichtbaar.

In 2002 keert de druif terug. Eerst bescheiden, een halve hectare Pinot Gris en Auxerrois. Dat gaat goed, de wijnen worden alom geprezen. In 2008 wordt uitgebreid met Pinot Noir en Chardonnay, in 2010 volgen spectaculaire terrassen met Pinot Gris, en in 2013 en 2019 groeit de wijngaard verder. Het domein is nu 3,3 hectare groot.

Een man knipt de groene druiven bij Wijngaard Raarberg in Meerssen

Wijngaard Raarberg

In 2010 is Wijngaard Raarberg aangeplant. Er staan 7.000 stokken van de klassieke rassen Chardonnay en Pinot Noir. Welke zich uitzonderlijk goed lenen voor het maken van mousserende wijn volgens Méthode Traditionnelle. Zo produceren zij o.a. de Raar Cuvee, Raar Rose en Raar Blanc de Blancs. 

De jonge aanplant van wijngaard Raar Saint Remi

Wijngoed Raar Saint Remi

In 2013 hebben Josje en Arno Claessens, op de Raarberg in het gehucht Raar, de wijntraditie nieuw leven ingeblazen. Zij bouwen hun wijngoed continu verder uit en inmiddels groeien de wijnranken ook aan de Lange Raarberg, Kruisdonk te Maastricht en Albig in Rheinhessen (D). De naam Raar-Saint-Remi is gegeven als eerbetoon aan de monniken van Saint-Remi en hun (wijn) relatie met Meerssen.

Aanzicht van Basiliek Meerssen op zonnige dag

Sfeervol Meerssen

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van Meerssen. Ontdek groene oases van rust, pareltjes van cultureel erfgoed en struin neer op de gezellige Markt. 

Proeftuin met rozenstruik bij Wijndomein St. Martinus

Wist je dat?

Een rozenstruik in de wijngaard is als het kanariepietje in de mijnen. Het is een manier om vroegtijdig ziektes in de grond aan te tonen. 

Dit vind je vast ook leuk!

Een wijnbord van Route des Vins met uitzicht over de gele wijnranken in de herfst en de heuvels

Wijnroutes

In Zuid-Limburg vind je meer bewegwijzerde wijnroutes. Kies je route, volg het druifsymbool langs de weg, leer en geniet! 

Onverharde veldweg met boom, rustbankje en bewegwijzeringspaaltje

Het Jacobspad

De bekende pelgrimsroute Camino de Santiago (ook wel St. Jacobsroute) loopt deels door Meerssen. Volg de schelpenbordjes rondom Waterval en kom tot bezinning! 

Via Belgica

Tijdens deze lange afstandsroute beleef je Romeins Zuid-Limburg, zoals de Romeinse soldaten dat eeuwen geleden al deden.