Kalkberg bord weg route

Route des Vins
Winthagen

Door het Land van Kalk rondom Winthagen

Ontdek de Zuid-Limburgse wijn rondom Winthagen in het Land van Kalk middels een adembenemende wijnroute van ongeveer 8 kilometer. Onderweg passeer je 3 wijngaarden met verbluffende uitzichten en vele wijnweetjes. Met informatieborden bij de wijngaarden maak je kennis maken het bedrijf, terroir, de druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces.

Startpunt: picknickplaats Bergseweg 
(Let op: het eerste druifje is te vinden op een wandelpaaltje ter hoogte van Bergseweg 71 waar tevens parkeergelegenheid is)

Bekijk de brochure

Route des Vins Winthagen

Bekijk de online brochure of haal hem gratis bij een Visit Zuid-Limburg punt of bij de ondernemers langs de route.

Wat kom je onderweg allemaal tegen?

Vier soorten witte druiven: Riesling, Pinot Gris, Auxerrois en Müller-Thurgau, en drie soorten rode druiven sinds 2003: Dornfelder, Regent en Pinot Noir. In 2010 is er ook een achtste druivensoort aangeplant: de Cabernet Sauvignon.

De aangeplante rassen worden voor een gedeelte met de hand geplukt. Daarna worden de geperst en in roestvrijstalen vaten opgeslagen. De rode wijn rijpt verder af in barrique vaten van 6 tot 26 maanden voor de Cabernet Sauvignon.

Bord Kuradervallei Winthagen

Wijngaard Kunrader Vallei

De zonovergoten hellingen van wijngaard Kunrader Vallei met haar kalkrijke bodem garanderen een fris fruitige Limburgse wijn. De wijngaard is in 2009 aangelegd en telt ongeveer 3.000 stokken. Aangeplante rassen zijn: Solaris en Johanniter (witte wijn), Cabernet Cortis (rode druif voor rosé wijn). Tevens wordt van de Johanniter druif een mousserende wijn gemaakt.

Winhagen Rijk Verleden Kruisboom

Wijngaarden rondom Klimmen

Rondom Klimmen vind je wijngaarden met een bijzonder verhaal! In Wijngaard Kruisboom is een bedevaart medaillon, afkomstig uit Scherpenheuvel in België gevonden. Bij Villa de Proosdij ontdek je het Romeins verleden. 

⟶ Blog van Along Came an Elephant
Winthagen Rijk Verleden Villa Proosdij

Op wijnavontuur door Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg vind je het perfecte thuis weg van huis voor een weekend. Ga mee met Along Came an Elephant op wijnavontuur rondom Voerendaal!

Lees de blog!