Route des Vins
Vijlen - Holset

Kwaliteitswijn uit Vaals

In het schitterende heuvellandschap voert de 11 kilometer lange Route des Vins je langs twee indrukwekkende wijndomeinen. Waar Wijndomein St. Martinus dé grootste wijngaard van Nederland én België is, heeft Domein Holset zich gespecialiseerd in mousserende wijnen, die rijpen op gist in eigen wijnmakerij. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten over de glooiende heuvels, wandel je door het Vijlenerbos en ervaar je de nostalgie van de karakteristieke (berg)dorpjes. 

Startpunt: Parkeerplaats de Koel, Pastorijweg 13 in Vijlen 

Hoe het allemaal in Vaals begon

Door de eeuwen heen brengt Zuid-Limburg uitstekende wijnen voort. Vaals was gelegen aan de oorsprong van de Romeinse heirbaan van Aken naar Maastricht. Waar de Romeinen en monniken in de Middeleeuwen al overtuigd waren dat Zuid-Limburg is gemaakt voor wijnbouw, zijn de wijngaarden in Vaals zoals wij die nu kennen ontstaan in de jaren tachtig. 

Het oudste wijnhuis binnen de grenzen van deze wijnstreek is Wijndomein St. Martinus. Hans Beurskens begon met een kleine hobby wijngaard in Vaals en verhuisde later naar buurtschap Rott in Vijlen om hier een proeftuin aan te leggen van 40 verschillende soorten rode druivenrassen. Inmiddels is de wijngaard onder leiding van zoon Stan uitgegroeid tot de grootste in Nederland en België

Domein Holset vestigde zich in 2008 als tweede wijndomein in de gemeente Vaals. Bij het zien van een oude boerderij in Holset borrelde een plan op om hier druiven te gaan verbouwen. Vanaf 2017 heeft het domein zich in mum van tijd ontplooid tot een BruisendWijnHuis met logement, wijngaarden en wijnwinkel

Bekijk de brochure

Route des Vins Vijlen-Holset

Bekijk de online brochure of haal deze gratis bij de Visit Zuid-Limburg Experience of Servicepunten.

Wat kom je onderweg allemaal tegen?

Wist je dat? voor de wijnliefhebber

⟶ Vlog van Jenneke

Op pad met Jenneke tussen de wijnranken

Wandelvlogster Jenneke wandelt de Route des Vins Vijlen-Holset in de omgeving van Vaals. Tijdens haar route brengt ze een bezoekje aan Wijndomein St. Martinus en Domein Holset. Ook bewondert ze de mooiste doorkijkjes en prachtige heuvellandschappen in en rondom het Vijlenerbos. 

Kijk je mee?

Bergdorpje Vijlen

Waarom helemaal naar de Alpen als je de beleving van de bergen zo dichtbij hebt? Prachtige vergezichten, lange wandelingen en mooie fietstochten. Door de hoge ligging en steile heuvels staat Vijlen bekend als hét bergdorpje van Nederland. Niet voor niets dragen 3 wijnen van St. Martinus de naam Bergdorpje. 

Dit vind je vast ook leuk!