Ondergrondse aantrekkingskracht - bovengrondse rit

Maak kennis met de blokbrekers langs de Krijtfietsroute

Je weet vast dat Valkenburg en omgeving de leukste ondergrondse uitjes bieden, maar wist je ook dat je tijdens een bovengrondse fietstocht van alles over de kalk- en mergelwinning kunt ontdekken? Het bijzondere landschap om je heen is juist ontstaan door die gesteentes en de mensen die er werkten lieten er hun sporen achter. In fietslus 3 uit het boekje Fietsen over de Zeebodem komt het allemaal tot leven. Ik (Anne) neem je mee op (het fiets)pad.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet ook zo nu en dan kunt afstappen om die spannende ondergrondse groeves of de bovengrondse bouwwerken van mergel eens van dichtbij te bezichtigen. Je kunt ze onmogelijk allemaal bezoeken in één dag, maar kunt misschien een van de attracties kiezen om van deze rit een echt leerzaam en inspirerend uitje te maken.

Rust in de groeve

Bij de start van de route kom je al snel aan bij de Curfsgroeve, voor mij persoonlijk een van de meest indrukwekkende punten onderweg. De enorme kuil, die ik eerder tijdens het fietsen van lus 2 ook al passeerde, is vanuit elke hoek adembenemend mooi. De natuur heeft deze groeve teruggenomen en omdat de groeve tegenwoordig alleen tijdens excursies toegankelijk is, heeft allerlei flora en fauna hier nu een veilig oord gevonden.

Terug in de tijd

Even verderop stop ik om de kalkoven bij de Curfsgroeve beter te bekijken. De openingen in de rotswand en de ovens met oprijzende schoorstenen spreken tot de verbeelding en zouden zo uit een fantasiefilm kunnen komen. Wanneer je de QR-code scant om de audiotour te beluisteren, wordt dat gevoel van naar een andere tijd worden getransporteerd alleen maar sterker.

Genietroute

Na het zien van al die stoere gesteentes is het heerlijk om langs de open weilanden en de graanvelden met korenbloemen te fietsen. Ik stop ook even om de Van Tienhovenmolen te bewonderen, die als enige molen in Nederland volledig met kalksteen is gebouwd. Het is een heerlijke zomerse dag, dus onderweg koel ik even af met een drankje op het terras. Je kijkt je ogen uit op deze route! Ondanks dat hij maar 19,7 kilometer is, raad ik aan er lekker de tijd voor te nemen, zodat je volop kunt genieten van al het moois om je heen.

Blog: Anne Koreman.