Koetjes en kuitenbijters ...

... langs de Krijtfietsroute

Soms heb je gewoon zin om een oeroude zeebodem te verkennen. Ik haalde dus het boekje 'Fietsen over de zeebodem' bij de shop van Visit Zuid-Limburg en zal jullie de komende periode meenemen op vier fascinerende fietsroutes. Het thema van lus 2 is: Kalk, het gele goud. En daarvoor trekken we naar het Maasdal.

Eeuwenlang werd van deze grondstof veel gebruikgemaakt, wat het landschap heeft getekend. Dramatisch oprijzende kalkwanden en dagbouwgroeves zijn hier als deuren in het landschap, die je uitnodigen om het verleden in te stappen. Voor een extra stukje verdieping scan je de QR-code in het boekje bij elk van de bezienswaardigheden onderweg, om te luisteren terwijl je fietst of even op een bankje uitrust.

Een van de eerste hoogtepunten op de route is Groeve ’t Rooth. Voordat je bij het waanzinnige uitzicht arriveert, fiets je langs de oude ingang. Deze is afgesloten, maar toch stapte ik af om eens naar binnen te loeren. Hier kun je zelf eens voelen aan de mergelwand en ervaren hoe zacht dit gesteente is. De dagbouwgroeve even verderop is een uitgestrekte kuil, die duidelijk de verschillende lagen van gesteente en löss toont. Inmiddels is dit een veilig oord voor allerlei planten en dieren, zoals de wilde konikpaarden die je op de bodem van de kuil kunt spotten.

De Bemelerberg is een heel belangrijk stukje Limburg. Eigenlijk zijn het twee bergen bij elkaar, die samen een beschermd leefgebied vormen voor allerlei flora en fauna. Orchideeën, hagedissen, bepaalde vleermuizensoorten … Houd je ogen dus maar goed open. Maar vergis je niet! Die Bemelerberg maakt niet voor niets deel uit van de Amstel Gold Race, dus je zult je kuiten aan het werk moeten zetten.

Ik rijd een heel stuk langs het Savelsbos: een hellingbos zoals we hier in de omgeving meer zien. In dit geval groeit het op een bodem van … raad eens? Jep: krijtlagen. In de afgelopen duizenden jaren is er zand, grind, kalksteen en vuursteen gewonnen. In deze zachte bodem graven dassen graag hun burchten. Onderweg stop ik om even te socializen met de koetjes en de dames vinden het maar wat gezellig. De lente is een heerlijk moment om deze fietsroute uit te proberen, want om de haverklap passeer ik geurige bloesems en schattige lammetjes. Hoewel deze prachtige omgeving natuurlijk in elk jaargetijde de moeite waard is.

Mijn devies is dus: pak je fiets en ga de eeuwenoude zeebodem ontdekken!

Blog: Anne Koreman.