IMG 2450

Fluweelengrot & Franse Revolutie

Hoe de Franse Revolutie zorgde voor prachtig erfgoed in de Fluweelengrot

Wat het daglicht niet mocht zien, gebeurde ondergronds. Tijdens de Franse Revolutie (1789 – 1899) was dat het belijden van het geloof. Waar de Franse macht iedereen dwong mee te gaan in hun beleidsvoering, wisten ze dat de kerk daarin de grootste invloed had. Het volk ging mee met wat de priesters zeiden. Dat zorgde voor interessante taferelen in de Valkenburgse Fluweelengrot. Ik ging langs voor een tour du grot.

Bekijk de vlog!

Deze vlog is opgenomen voor de 'Corona-periode'. 

Jo Eijkenboom kennen we niet alleen als oprichter van de Heuvelland Vierdaagse. Deze geschiedenis- én Limburgliefhebber werkt als vrijwillige gids in de Fluweelengrot. Hij weet me dan ook alles te vertellen over hoe het er destijds aan toeging zo rondom die Franse Revolutie.

“De priesters die weigerden een eed af te leggen, dat was tegen hun gevoel in, vluchtten de grotten in. Ondergronds bouwden ze een leven op met hun volgelingen. Zo ontstond er in de Fluweelengrot onder andere een prachtige kapel, met daarbij een biechtstoel, een doopplek en een altaar. Maar we zien ook een voorbeeld van een ‘woonkamer’.”

Kerkeren, brr…

En het is inderdaad een prachtig gezicht. Ik schaam me eigenlijk een beetje dat ik als Zuid-Limburgse nog nooit hier ben geweest. Overigens, niet alle priesters doken succesvol onder. Priesters die werden gepakt, werden vaak gekerkerd. Dat hield in dat ze in kerkers gevangen werden gezet en vervolgens werden ‘vergeten’. Sjonge… kippenvel als ik eraan denk dat dat hier heeft plaatsgevonden.

Fledermaus

In de winter houden hier zelfs enkele vleermuizen een winterslaap. En vooralsnog kun je hier in die Fluweelengrot ook trouwen en je kindje laten dopen! Bijzonder hoe elke grot in Valkenburg z’n eigen identiteit heeft.

 

Liefs, Jenneke