Fluweelengrot & Franse Revolutie

Hoe de Franse Revolutie zorgde voor prachtig erfgoed in de Fluweelengrot

Wat het daglicht niet mocht zien, gebeurde ondergronds. Tijdens de Franse Revolutie (1789 – 1899) was dat het belijden van het geloof. Waar de Franse macht iedereen dwong mee te gaan in hun beleidsvoering, wisten ze dat de kerk daarin de grootste invloed had. Het volk ging mee met wat de priesters zeiden. Dat zorgde voor interessante taferelen in de Valkenburgse Fluweelengrot. Ik ging langs voor een tour du grot.

Bekijk de vlog!

Deze vlog is opgenomen voor de 'Corona-periode'. 

Kerkeren, brr…

En het is inderdaad een prachtig gezicht. Ik schaam me eigenlijk een beetje dat ik als Zuid-Limburgse nog nooit hier ben geweest. Overigens, niet alle priesters doken succesvol onder. Priesters die werden gepakt, werden vaak gekerkerd. Dat hield in dat ze in kerkers gevangen werden gezet en vervolgens werden ‘vergeten’. Sjonge… kippenvel als ik eraan denk dat dat hier heeft plaatsgevonden.

Fledermaus

In de winter houden hier zelfs enkele vleermuizen een winterslaap. En vooralsnog kun je hier in die Fluweelengrot ook trouwen en je kindje laten dopen! Bijzonder hoe elke grot in Valkenburg z’n eigen identiteit heeft.

 

Liefs, Jenneke