Het land van krijt, mergel en kalk

Valkenburg is met zijn unieke mergellandschap en vele bijzondere attracties, wandel- en fietsroutes een waar walhalla voor bezoekers. Anne nam deze keer het stokje over van Jenneke en ging met haar vlogcamera op pad om een bezoekje te brengen aan de Fluweelengrot, de kasteelruïne, kasteel Schaloen en kasteel Oost. Van het winnen van de mergel en de bouwwerken die ermee van de grond kwamen, tot het verval van het kasteel bovenaan de berg – de cirkel rond!

Zuid-Limburg heeft zijn mergellandschap te danken aan een subtropische krijtzee die zich hier 70 miljoen jaar geleden bevond. Je loopt hier dus over een oeroude zeebodem, waar regelmatig kalksteen uit de grond omhoogkomt. Dat vind je nergens anders ter wereld, en de inwoners van Zuid-Limburg wisten er wel raad mee. Al sinds 250.000 jaar hebben zij steeds nieuwe manieren gevonden om het zachte gesteente in te zetten voor allerlei doeleinden.

Bekijk de vlog!

Tocht door het duister

We beginnen met een rondleiding door de Fluweelengrot. Die heet in de volksmond dan misschien wel grot, maar eigenlijk heeft Valkenburg geen enkele echte grot. Alle gangenstelsels zijn groeves, met de hand uitgehakt. Gids en vrijwilliger Jeff van Wijhe legt uit hoe werkers hier in de vorige eeuw met handgereedschappen enorme blokken mergel wonnen. Daarnaast zit de groeve boordevol sporen uit de geschiedenis, zoals de portretten en handtekeningen van soldaten en burgers die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden.

Terug naar de middeleeuwen

Wanneer we het daglicht weer begroeten, staan we meteen bij de ingang van de kasteelruïne. Vanaf hier kun je gebruik maken van een ‘augmented reality app’ (AR), die ervoor zorgt dat figuren uit de middeleeuwen op jouw telefoon tot leven komen alsof ze voor je staan. De app kun je het best thuis alvast (hier) downloaden, dat duurt namelijk even en dan kun je gelijk testen of alles naar behoren werkt. Tijdens je wandeling door de ruïne kom je op verschillende punten borden tegen die je met de AR-app kunt scannen. Met een reeks puzzels en opdrachten help je kasteelheer Johan van Pallandt om zijn huwelijk met Anna van Culemborg voor te bereiden.

Valkenburgs schoons

Zin om je ontdekkingstocht door het land van krijt, mergel en kalk voort te zetten? Anne bezoekt het wonderschone kasteel Schaloen en maakt een wandeltocht naar kasteel Oost. Onderweg komt ze ook drie religieuze beelden tegen, gemaakt van … je raadt het al: mergel. Ondertussen is het genieten van de Zuid-Limburgse natuur: bossen, beekjes en mergelwanden.

Veel plezier!
Liefs, Anne