In gesprek met:
Maurice Warnier

Wijntoerisme nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding

In het Zuid-Limburg Magazine lees je het verhaal van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In onderstaand interview uit het Zuid-Limburg Magazine vertelt Maurice Warnier over zijn ervaringen met Zuid-Limburgse wijn. Lees je mee?

Maurice Warnier heeft zich als zelfstandig ondernemer gespecialiseerd in Limburgse wijn. Met zijn bedrijf Vinteur verzorgt hij onder meer proeverijen op locatie en organiseert hij geheel verzorgde (meerdaagse) wijnreizen door de zuidelijkste provincie van Nederland, te voet, per fiets, met een touringcar en zelfs per luchtballon. ‘Limburg brengt zoveel mooie wijnen voort. Vreemd dat mensen van boven de rivieren ons dat moeten vertellen.’

Zijn eerste professionele ervaring met wijn deed hij op tijdens een stage in Londen in het kader van de zijn opleiding Facility Management. ‘Ik werkte voor Le Meridien, destijds een vijfsterrenhotel op vliegveld Gatwick, nabij Londen. Al na twee dagen stond ik ingepland om de lunch te doen, ik kon niets, wist niet eens hoe ik vanuit de keuken met de borden naar de tafels moest lopen. Wat me onmiddellijk imponeerde was de wijnkaart: Barolo, Puligny-Montrachet, allemaal namen die mij niets zeiden. Wat me nog meer verbaasde waren de enorm hoge prijzen die erbij stonden. Het kon bijna niet anders of het waren heel bijzondere wijnen.’

Bekijk de video

Eerste wijnboek

Nog diezelfde week opende Maurice zijn eerste wijnboek. Er ging een wereld voor hem open. Voor het eerst maakt hij kennis met begrippen als bodem, klimaat en terroir. Het werd hem duidelijk dat er heel veel druivenrassen bestonden. ‘Ik ontdekte wat er bij het maken van een goede wijn allemaal komt kijken. Het liet me niet meer los. Als we na het werk met de rest van het personeel de pub ingingen, liet ik de pints voor wat ze waren en stond ik samen met de maître analyserend te nippen aan een glaasje wijn.’

Uiteindelijk bleek bij Maurice het bloed te kruipen waar het niet gaan kon. Na een korte carrière in het bedrijfsleven koos hij ervoor terug de gastronomie in te gaan. Hij werkte een tijdje in vooraanstaande Maastrichtse restaurants, om vervolgens als sommelier aan de slag te gaan bij Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht, een bekende zaak die zich al jaren volledig toelegt op het schenken van Limburgse wijnen. ‘Een warm Limburgs wijnbad’, noemt Maurice het restaurant liefkozend. ‘Onder leiding van de eigenaresse heb ik in vijf jaar tijd zo’n beetje alles geleerd over Limburgse wijn.’

Goede leven

Enkele jaren geleden begon Maurice zijn eigen bedrijf Vinteur, dat zich voornamelijk richt op het wijntoerisme in Limburg, een vorm van vrijetijdsbesteding die sterk in de lift zit. ‘Met name vanuit de Randstad is er veel belangstelling voor Limburgse wijn en het goede leven in het zuiden. In de tijd dat er in verband met de Covid-pandemie reisbeperkingen voor het buitenland golden, zijn veel sommeliers en maîtres van restaurants in het noorden met hun gezinnen in Limburg neergerstreken, om nader kennis te maken met de wijnen uit deze provincie. Om er vervolgens achter te komen dat sommige wijnen in niets onderdoen voor de internationale top.’

'Steeds meer Limburgse wijnen van internationaal niveau'

Het klinkt misschien gek, aldus Maurice, ‘maar ik zou het geweldig vinden als het grootste deel van onze wijnen worden gedronken rond de plek waar ze worden gemaakt, als onderdeel van een zelfvoorzienende regio. Als de wijnen hier blijven en vaker worden geschonken in restaurants, profiteert heel de keten ervan. Het zou ertoe kunnen leiden dat mensen speciaal en in toenemende mate naar onze streek komen om te proeven van de unieke streekproducten die wij hier maken.’

Klasse apart

Tegenwoordig kan overal in Nederland wijn worden gemaakt. Dat heeft vooral te maken met het warmer wordende klimaat en de introductie van nieuwe druivenrassen. Deze gedijen goed in een wat koudere omgeving, omdat ze bestand zijn tegen ziektes en schimmel. Daarnaast speelt toegenomen kennis een rol.

‘Maar de Limburgse wijnen vormen ondertussen een klasse apart. We hebben de juiste bodem en bovendien een klimaat dat erg geschikt is voor de wijnbouw. In landschappelijk opzicht zijn we een verlengstuk van belangrijke Noord-Europese wijngebieden als de Moezel, de Elzas en de Bourgogne. Qua ligging, maar ook historisch. Veel wijnbouwers halen hun jonge wijnstokken en overige materialen uit deze regio’s. In de slipstream neem je dan ook veel kennis mee terug naar huis. Mogelijk zijn jonge wijnboeren uit andere wijngebieden in Europa geneigd om hier hun kans te wagen. Wat ook niet mag worden vergeten, is dat hier in de loop van de geschiedenis altijd wijn is gemaakt. Eerst door de Romeinen en in kloosters, en later door de Fransen. Eigenlijk zijn wij al duizenden jaren onderdeel van een groot geheel.’

Wat opvalt is dat ook de stijl van de Limburgse wijnen in de loop der jaren is veranderd, zegt Maurice. ‘In het begin was het profiel voornamelijk: fris, fruitig en toegankelijk. Met name auxerrois en müller-thurgau deden het hier goed en dat is nog altijd zo. Nu zie je van alles aangeplant worden, zoals riesling, pinot gris, pinot noir, chenin blanc, viognier, sauvigon blanc en zelfs cabernet-sauvignon. Dat getuigt van visie en durf. We moeten realistisch zijn: we zullen nooit een Elzas worden. Maar juist die lappendeken aan percelen, de afwisseling, de biodiversiteit, dat maakt het voor mij zo leuk.’

Tekst: Maarten van Laarhoven