Gezondheid
Kijk je naar de voordelen van streekproducten, dan gaat het al snel over de gezondheid van de gebruiker. ‘Eten uit je eigen streek is wel drie keer zo gezond als eten dat van verder weg komt. Dat komt enerzijds door een redelijk transparante productieketen: ‘ons kent ons’. Daardoor weten we vrij goed wat er allemaal met de ingrediënten gebeurt voordat ze bij de klant terecht komen. Haal je je ingrediënten in Verwegistan, dan is het maar de vraag wat er onderweg allemaal mee gebeurt. Daarnaast brengen streekproducten veel minder CO2-uitstoot met zich mee. Om ze hier te krijgen heb je immers geen vliegtuig of vrachtschip nodig. Je haalt ze bij wijze van spreken zo op de fiets bij de dichtstbijzijnde groente- en fruitboer.’
'Eten uit je eigen streek is wel drie keer zo gezond als eten dat van verder weg komt'
Overigens is de mens geprogrammeerd om te eten wat er in zijn eigen omgeving groeit en bloeit. Dat zou je een stukje evolutietheorie kunnen noemen: net zoals een gekleurde huid beschermt tegen de hitte van de zon rondom de evenaar, is het menselijk lichaam gewend aan producten en ingrediënten die dichtbij huis voorhanden zijn. Daarom zijn Zuid-Europeanen vaak minder lang dan Noord-Europeanen, omdat hun voeding voor een groot deel uit olie en koolhydraten bestaat, terwijl wij bijvoorbeeld veel calcium nuttigen. Als je dat weet, waarom zou je je voedsel dan van ver halen?