Cittaslow

kwaliteit van leven in Zuid-Limburg

Cittaslow

In deze tijden van urbanisatie en veralgemenisering is het voor authentieke gebieden belangrijk de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten. Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Deze koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.

Keurmerk voor top gemeenten

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Het gaat hierbij om gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Van de 9 Nederlandse Cittaslow gemeenten bevinden zicht er drie in Zuid-Limburg, te weten gemeente Echt-Susteren beter bekend als ‘het smalste stukje Nederland’, gemeente Vaals waar tevens het hoogste punt van Nederlands vaste land ligt en Eijsden-Margraten de 'fruitigste' gemeente van Nederland.

Cittaslow in Zuid-Limburg

  1. Cittaslow in Eijsden-Margraten

    Cittaslow in Eijsden-Margraten Ga met 'Fruit erop uit' in de fruitigste gemeente van Nederland

  2. Cittaslow in Echt-Susteren

    Cittaslow in Echt-Susteren Het goede leven vindt u daar waar Nederlands op z'n smalst is!

  3. Cittaslow in Vaals

    Cittaslow in Vaals Ervaar Cittaslow in de gemeente met het hoogste punt van Nederland

Supportersdag Cittaslow in Eijsden-Margraten

Op vrijdag 19 mei 2017, brachten raadsleden, burgemeesters en supporters van Cittaslow gemeenten in Nederland en België een bezoek aan de gemeente Eijsden-Margraten. Het doel van deze bijeenkomst was naast netwerkvorming vooral elkaar inspireren binnen Cittaslow-thema’s zoals Smaak, Landschap, Sociaal Domein en Duurzaamheid. Eijsden-Margraten had een programma samengesteld met gastsprekers die samen met de burgemeesters van de deelnemende gemeenten en de supporters de dialoog aangingen op zoek naar drijfveren en invalshoeken van de beweging die Cittaslow heet.

 

Bekijk meer

Cittaslow Films

Het smalste stukje van Nederland (Echt-Susteren) won onlangs de tweede prijs op de ITB (Internationale Tourismus-Börse Berlin) voor haar toeristische film.

Eijsden-Margraten; Feel the history, discover our roots

Vaals - verrassend, veelzijdig en veelkleurig

Slow Food

Slow Food zet zich in voor lekker, puur en eerlijk eten. Zij richt zich op het behoud van de traditionele keuken en een voedselproductie waarin rekening gehouden wordt met het welzijn van het milieu, de planten, dieren en gezondheid van de mens. In 1989 is de beweging officieel gestart in Italië als reactie op de wereld van Fast Food. Ook in Zuid-Limburg vindt men vele eetgelegenheden met liefde voor de streek.
Dat zie je, voel je en proef je!

 

Quote Filosofie van Cittaslow
Quote Filosofie van Cittaslow Slow leven!

Goed Leven betekent:
kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven voor de inwoners gemakkelijk en plezierig maken.

Slow leven houdt in:
je langzaam haasten, ‘festina lente’, zoals men vroeger zei in het Latijn. Dagelijks op zoek zijn naar een bewuster leven in de moderne tijd, met andere woorden op zoek naar het beste uit het verleden, om daar dankzij het beste van de hedendaagse en toekomstige mogelijkheden van te genieten. Dit alles zal resulteren in technologische mogelijkheden, moderne oplossingen op het gebied van communicatie, transport, inkomen, productie en verkoop.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website