Cittaslow
kwaliteit van leven in Zuid-Limburg

Kwaliteit van leven in Zuid-Limburg

In deze tijden van urbanisatie en veralgemenisering is het voor authentieke gebieden belangrijk de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow gemeente kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten. 

Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Deze koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.

Keurmerk voor top gemeenten

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Het gaat hierbij om gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Vier Cittaslow gemeenten bevinden zich in Zuid-Limburg, namelijk gemeente Echt-Susteren beter bekend als ‘Het Smalste Stukje Nederland’, gemeente Vaals waar tevens het hoogste punt van Nederlands vaste land ligt, Eijsden-Margraten de 'fruitigste' gemeente van Nederland en Gulpen-Wittem.

Euregionale Cittaslow regio
Naast de vier Zuid-Limburgse Cittaslow gemeenten is ook de Duitse grensgemeente Selfkant, tevens partner van Visit Zuid-Limburg, een Cittaslow gemeente. Gezamenlijk met gemeente Echt-Susteren en de Belgische gemeente Maaseik, dat eveneens een Cittaslow keurmerk bezit, vormen zij een internationale verbonden Cittaslow regio.

Cittaslow in Zuid-Limburg

Cittaslow Films

Het Smalste Stukje Nederland (Echt-Susteren) won de tweede prijs op de ITB (Internationale Tourismus-Börse Berlin) voor haar toeristische film.

Eijsden-Margraten; Feel the history, discover our roots

Vaals - verrassend, veelzijdig en veelkleurig

Ontdek ook andere regio's